Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av avvikande resultat från screening av livmoderhalscancer

Andersson, Alexandra LU and Hultgren, Emma LU (2021) SJSK20 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Screening är en prevention för att upptäcka förstadier till cancer och kvinnor betraktar ofta screening av livmoderhalscancer som en rutin för att bekräfta hälsa. Det är även väldokumenterat att besked om avvikande cellprover kan orsaka betydande oro och stress hos kvinnor. Syfte: Beskriva kvinnors upplevelse av att få ett avvikande resultat från screening av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudien består av elva kvalitativa studier som analyserats med integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier uppstod från analysen: Bristande kommunikation och information, Att få ett avvikande resultat, Kvinnors självbild och påverkan på relationer. Slutsats: Kvinnor med ett avvikande provsvar upplever bland annat känslor av oro,... (More)
Bakgrund: Screening är en prevention för att upptäcka förstadier till cancer och kvinnor betraktar ofta screening av livmoderhalscancer som en rutin för att bekräfta hälsa. Det är även väldokumenterat att besked om avvikande cellprover kan orsaka betydande oro och stress hos kvinnor. Syfte: Beskriva kvinnors upplevelse av att få ett avvikande resultat från screening av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudien består av elva kvalitativa studier som analyserats med integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier uppstod från analysen: Bristande kommunikation och information, Att få ett avvikande resultat, Kvinnors självbild och påverkan på relationer. Slutsats: Kvinnor med ett avvikande provsvar upplever bland annat känslor av oro, ångest, skuld och skam. Det finns även en kunskaps- och informationsbrist och genom utbildning och information kan kvinnors upplevelse av ett avvikande svar från screening av livmoderhalscancer främjas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Alexandra LU and Hultgren, Emma LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Cervical intraepithelial neoplasia, cellförändringar, HPV, kvinnors upplevelse, screening, informationsbehov, avvikande resultat, pap smear.
language
Swedish
id
9040332
date added to LUP
2021-05-25 15:20:58
date last changed
2021-05-25 15:20:58
@misc{9040332,
  abstract     = {{Bakgrund: Screening är en prevention för att upptäcka förstadier till cancer och kvinnor betraktar ofta screening av livmoderhalscancer som en rutin för att bekräfta hälsa. Det är även väldokumenterat att besked om avvikande cellprover kan orsaka betydande oro och stress hos kvinnor. Syfte: Beskriva kvinnors upplevelse av att få ett avvikande resultat från screening av livmoderhalscancer. Metod: Litteraturstudien består av elva kvalitativa studier som analyserats med integrerad analys. Resultat: Tre huvudkategorier uppstod från analysen: Bristande kommunikation och information, Att få ett avvikande resultat, Kvinnors självbild och påverkan på relationer. Slutsats: Kvinnor med ett avvikande provsvar upplever bland annat känslor av oro, ångest, skuld och skam. Det finns även en kunskaps- och informationsbrist och genom utbildning och information kan kvinnors upplevelse av ett avvikande svar från screening av livmoderhalscancer främjas.}},
  author       = {{Andersson, Alexandra and Hultgren, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av avvikande resultat från screening av livmoderhalscancer}},
  year         = {{2021}},
}