Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Längtan efter förståelse och acceptans - Kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism

Ericsson, Clara LU and Curtis, Klara LU (2021) SJSK20 20202
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Det är sedan tidigare känt att kvinnors erfarenheter ofta är underrepresenterade i forskning gällande högfungerande autism. Att belysa kvinnors erfarenheter är av stor vikt för att minska risken för att manliga stereotypa autistiska beteenden präglar förståelsen och bilden av högfungerande autism. Syftet med studien var att beskriva kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism. Litteraturstudien är utförd med hjälp av en integrerad analys. Resultatet består av tre teman; Att inte bli sedd eller tagen på allvar, Känsla av att inte passa in i en neurotypisk värld samt Kamouflering och behov av att vara någon annan och visade att de ingående studierna genomgående speglar dessa kvinnors längtan efter förståelse och acceptans. Mer... (More)
Det är sedan tidigare känt att kvinnors erfarenheter ofta är underrepresenterade i forskning gällande högfungerande autism. Att belysa kvinnors erfarenheter är av stor vikt för att minska risken för att manliga stereotypa autistiska beteenden präglar förståelsen och bilden av högfungerande autism. Syftet med studien var att beskriva kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism. Litteraturstudien är utförd med hjälp av en integrerad analys. Resultatet består av tre teman; Att inte bli sedd eller tagen på allvar, Känsla av att inte passa in i en neurotypisk värld samt Kamouflering och behov av att vara någon annan och visade att de ingående studierna genomgående speglar dessa kvinnors längtan efter förståelse och acceptans. Mer forskning med utgångspunkt i kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism behövs för att öka kunskap och förståelse för hur autism uttrycker sig hos kvinnor samt för att kunna erbjuda en personcentrerad omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ericsson, Clara LU and Curtis, Klara LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
högfungerande autism, utanförskap, utsatthet, kamouflering, acceptans
language
Swedish
id
9040802
date added to LUP
2021-05-25 15:17:49
date last changed
2021-05-25 15:17:49
@misc{9040802,
  abstract     = {{Det är sedan tidigare känt att kvinnors erfarenheter ofta är underrepresenterade i forskning gällande högfungerande autism. Att belysa kvinnors erfarenheter är av stor vikt för att minska risken för att manliga stereotypa autistiska beteenden präglar förståelsen och bilden av högfungerande autism. Syftet med studien var att beskriva kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism. Litteraturstudien är utförd med hjälp av en integrerad analys. Resultatet består av tre teman; Att inte bli sedd eller tagen på allvar, Känsla av att inte passa in i en neurotypisk värld samt Kamouflering och behov av att vara någon annan och visade att de ingående studierna genomgående speglar dessa kvinnors längtan efter förståelse och acceptans. Mer forskning med utgångspunkt i kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism behövs för att öka kunskap och förståelse för hur autism uttrycker sig hos kvinnor samt för att kunna erbjuda en personcentrerad omvårdnad.}},
  author       = {{Ericsson, Clara and Curtis, Klara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Längtan efter förståelse och acceptans - Kvinnors erfarenheter av att leva med högfungerande autism}},
  year         = {{2021}},
}