Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

NextGenerationEU

Lindståhl, Veronika LU and Holman, Amanda (2021) STVA22 20211
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Som en respons på covid-19 pandemin lade flera grupper inom EU fram olika förslag på gemensamma återhämtningspaket för unionen. Det tysk-franska förslaget bestod av bidrag till de mest utsatta länderna medan de frugala fyras förslag bestod av lån till de mest utsatta länderna. Under juli 2020 kom Europeiska rådets stats- och regeringschefer överens om en återhämtningsplan som presenteras som NextGenerationEU. Syftet med uppsatsen är att undersöka dessa två olika positioneringar inom EU. Uppsatsen är en teoriprövande fallstudie i och med att tre teorier presenteras och hypoteser om vad som borde hänt i en sådan här förhandling utformas utifrån dem. Teorierna som diskuteras i denna uppsats är neorealistisk institutionalism, neoliberal... (More)
Som en respons på covid-19 pandemin lade flera grupper inom EU fram olika förslag på gemensamma återhämtningspaket för unionen. Det tysk-franska förslaget bestod av bidrag till de mest utsatta länderna medan de frugala fyras förslag bestod av lån till de mest utsatta länderna. Under juli 2020 kom Europeiska rådets stats- och regeringschefer överens om en återhämtningsplan som presenteras som NextGenerationEU. Syftet med uppsatsen är att undersöka dessa två olika positioneringar inom EU. Uppsatsen är en teoriprövande fallstudie i och med att tre teorier presenteras och hypoteser om vad som borde hänt i en sådan här förhandling utformas utifrån dem. Teorierna som diskuteras i denna uppsats är neorealistisk institutionalism, neoliberal institutionalism och postfunktionalismen. Sedan, i analysen, jämförs hypotesen med empirin för att undersöka vilken av dem som bäst förklarar det som har skett. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindståhl, Veronika LU and Holman, Amanda
supervisor
organization
course
STVA22 20211
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
NextGenerationEU, frugal fyra, neorealistisk institutionalism, neoliberal institutionalism, postfunktionalism
language
Swedish
id
9044816
date added to LUP
2021-07-06 12:52:50
date last changed
2021-07-06 12:52:50
@misc{9044816,
  abstract     = {{Som en respons på covid-19 pandemin lade flera grupper inom EU fram olika förslag på gemensamma återhämtningspaket för unionen. Det tysk-franska förslaget bestod av bidrag till de mest utsatta länderna medan de frugala fyras förslag bestod av lån till de mest utsatta länderna. Under juli 2020 kom Europeiska rådets stats- och regeringschefer överens om en återhämtningsplan som presenteras som NextGenerationEU. Syftet med uppsatsen är att undersöka dessa två olika positioneringar inom EU. Uppsatsen är en teoriprövande fallstudie i och med att tre teorier presenteras och hypoteser om vad som borde hänt i en sådan här förhandling utformas utifrån dem. Teorierna som diskuteras i denna uppsats är neorealistisk institutionalism, neoliberal institutionalism och postfunktionalismen. Sedan, i analysen, jämförs hypotesen med empirin för att undersöka vilken av dem som bäst förklarar det som har skett.}},
  author       = {{Lindståhl, Veronika and Holman, Amanda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{NextGenerationEU}},
  year         = {{2021}},
}