Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Informationssäkerhet‌ ‌vid‌ ‌ hemarbete‌ ‌i‌ ‌spåren‌ ‌av‌‌ coronapandemin

Minic, Jelena LU and Blagojevic, Kristina (2021) SYSK16 20211
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt smittsamt coronavirus som fick namnet covid-19. I mars 2020 klassades covid-19 till en pandemi. Detta gjorde att en stor mängd personer började jobba hemifrån enligt rekommendationer av sina arbetsgivare och regeringen. Denna uppsats syftar till att undersöka om den stora mängd hemarbete som skett till följd av coronapandemin haft en inverkan på informationssäkerheten, samt hur verksamheter har hanterat sin informationssäkerhet sedan övergången till hemarbete. Uppsatsen inleds med en litteraturgenomgång som ger läsaren en grund i informationssäkerhet. För att undersöka vår forskningsfråga intervjuades sex personer från fem olika verksamheter på den svenska marknaden. För att skapa en intervjuguide och... (More)
I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt smittsamt coronavirus som fick namnet covid-19. I mars 2020 klassades covid-19 till en pandemi. Detta gjorde att en stor mängd personer började jobba hemifrån enligt rekommendationer av sina arbetsgivare och regeringen. Denna uppsats syftar till att undersöka om den stora mängd hemarbete som skett till följd av coronapandemin haft en inverkan på informationssäkerheten, samt hur verksamheter har hanterat sin informationssäkerhet sedan övergången till hemarbete. Uppsatsen inleds med en litteraturgenomgång som ger läsaren en grund i informationssäkerhet. För att undersöka vår forskningsfråga intervjuades sex personer från fem olika verksamheter på den svenska marknaden. För att skapa en intervjuguide och analysera empirin har en avgränsad version av modellen McCumber kuben använts. Resultatet av vår undersökning tyder på att hemarbetet haft en viss inverkan på informationssäkerheten och att verksamheter har hanterat sin informationssäkerhet på ett bra sätt då alla mer eller mindre ville fortsätta med en viss del hemarbete efter pandemin. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Minic, Jelena LU and Blagojevic, Kristina
supervisor
organization
alternative title
Informationssäkerhet‌ ‌vid‌ ‌ hemarbete‌ ‌i‌ ‌spåren‌ ‌av‌ coronapandemin: Utmaningar ur ett organisatoriskt perspektiv
course
SYSK16 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
informationssäkerhet, coronapandemin, hemarbete, informationssäkerhetsrisker
report number
INF21-032
language
Swedish
id
9047011
date added to LUP
2021-06-21 11:50:09
date last changed
2021-06-21 11:50:09
@misc{9047011,
  abstract     = {{I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt smittsamt coronavirus som fick namnet covid-19. I mars 2020 klassades covid-19 till en pandemi. Detta gjorde att en stor mängd personer började jobba hemifrån enligt rekommendationer av sina arbetsgivare och regeringen. Denna uppsats syftar till att undersöka om den stora mängd hemarbete som skett till följd av coronapandemin haft en inverkan på informationssäkerheten, samt hur verksamheter har hanterat sin informationssäkerhet sedan övergången till hemarbete. Uppsatsen inleds med en litteraturgenomgång som ger läsaren en grund i informationssäkerhet. För att undersöka vår forskningsfråga intervjuades sex personer från fem olika verksamheter på den svenska marknaden. För att skapa en intervjuguide och analysera empirin har en avgränsad version av modellen McCumber kuben använts. Resultatet av vår undersökning tyder på att hemarbetet haft en viss inverkan på informationssäkerheten och att verksamheter har hanterat sin informationssäkerhet på ett bra sätt då alla mer eller mindre ville fortsätta med en viss del hemarbete efter pandemin.}},
  author       = {{Minic, Jelena and Blagojevic, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Informationssäkerhet‌ ‌vid‌ ‌ hemarbete‌ ‌i‌ ‌spåren‌ ‌av‌‌ coronapandemin}},
  year         = {{2021}},
}