Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mjuka färdigheter vid Business Intelligence-införanden

Jakobsen, Signar LU and Olow, Simon LU (2021) SYSK16 20211
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Data beskrivs ofta som den nya oljan. Tanken bakom liknelsen är att precis som olja är rådata inte värdefulla i sig. För att utvinna värde från data vänder sig organisationer till Business Intelligence (BI). Det hävdas dock ofta i litteraturen att merparten av BI-införanden misslyckas och orsakerna kopplas ofta delvis till bristande mjuka färdigheter. Denna uppsats syftar till att undersöka om och varför mjuka färdigheter undervärderas vid BI-införanden. Studien genomförs genom en litteraturgranskning av det aktuella forskningsläget samt en empirisk datainsamling. Den empiriska insamlingen utgörs av åtta semistrukturerade intervjuer med företrädare från åtta olika nordiska organisationer. Utifrån våra intervjuer och med stöd från... (More)
Data beskrivs ofta som den nya oljan. Tanken bakom liknelsen är att precis som olja är rådata inte värdefulla i sig. För att utvinna värde från data vänder sig organisationer till Business Intelligence (BI). Det hävdas dock ofta i litteraturen att merparten av BI-införanden misslyckas och orsakerna kopplas ofta delvis till bristande mjuka färdigheter. Denna uppsats syftar till att undersöka om och varför mjuka färdigheter undervärderas vid BI-införanden. Studien genomförs genom en litteraturgranskning av det aktuella forskningsläget samt en empirisk datainsamling. Den empiriska insamlingen utgörs av åtta semistrukturerade intervjuer med företrädare från åtta olika nordiska organisationer. Utifrån våra intervjuer och med stöd från litteraturen diskuterar vi och lyfter fram några problematiska aspekter av mjuka färdigheter. Slutligen påvisar vi att mjuka färdigheter undervärderas vid BI-införanden, men att detta varken beror på avsiktlig nedprioritering eller försummelse, utan snarare beror på att mjuka färdigheter är svårt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jakobsen, Signar LU and Olow, Simon LU
supervisor
organization
course
SYSK16 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
business intelligence, BI-införande, mjuka färdigheter, BI-misslyckande, BI-färdigheter
report number
INF21-023
language
Swedish
id
9047538
date added to LUP
2021-06-21 11:35:57
date last changed
2021-06-21 11:35:57
@misc{9047538,
  abstract     = {{Data beskrivs ofta som den nya oljan. Tanken bakom liknelsen är att precis som olja är rådata inte värdefulla i sig. För att utvinna värde från data vänder sig organisationer till Business Intelligence (BI). Det hävdas dock ofta i litteraturen att merparten av BI-införanden misslyckas och orsakerna kopplas ofta delvis till bristande mjuka färdigheter. Denna uppsats syftar till att undersöka om och varför mjuka färdigheter undervärderas vid BI-införanden. Studien genomförs genom en litteraturgranskning av det aktuella forskningsläget samt en empirisk datainsamling. Den empiriska insamlingen utgörs av åtta semistrukturerade intervjuer med företrädare från åtta olika nordiska organisationer. Utifrån våra intervjuer och med stöd från litteraturen diskuterar vi och lyfter fram några problematiska aspekter av mjuka färdigheter. Slutligen påvisar vi att mjuka färdigheter undervärderas vid BI-införanden, men att detta varken beror på avsiktlig nedprioritering eller försummelse, utan snarare beror på att mjuka färdigheter är svårt.}},
  author       = {{Jakobsen, Signar and Olow, Simon}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mjuka färdigheter vid Business Intelligence-införanden}},
  year         = {{2021}},
}