Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Alla hava vi en Herre och Gud! : konfessionsbyggande och konfessionalisering under Uppsala möte

Hagen, Anton LU (2021) HISK37 20211
History
Abstract (Swedish)
Denna uppsats har som syfte att studera det relativt outforskade området rörande det svenska prästerskapets agerande under Uppsala möte. För att uppfylla detta syfte analyseras fem av de mötesskildringar som finns bevarade från Uppsala möte. Dessa mötesskildringar analyseras främst utifrån Wolfgang Reinhards processer för “konfessionsbyggande” med syfte att se hur prästerskapet handlade för att stärka och ena den lutherska konfessionen i Sverige. Resultaten visar att prästerskapet under mötet stärkte konfessionen genom att tydligt förklara den egna läran, genom att avskaffa vissa ceremonier samt genom att tvinga de präster som inte var uttalade lutheraner till avsvärjning av den gamla förmedlingsteologiska läran. Denna sista punkt ledde... (More)
Denna uppsats har som syfte att studera det relativt outforskade området rörande det svenska prästerskapets agerande under Uppsala möte. För att uppfylla detta syfte analyseras fem av de mötesskildringar som finns bevarade från Uppsala möte. Dessa mötesskildringar analyseras främst utifrån Wolfgang Reinhards processer för “konfessionsbyggande” med syfte att se hur prästerskapet handlade för att stärka och ena den lutherska konfessionen i Sverige. Resultaten visar att prästerskapet under mötet stärkte konfessionen genom att tydligt förklara den egna läran, genom att avskaffa vissa ceremonier samt genom att tvinga de präster som inte var uttalade lutheraner till avsvärjning av den gamla förmedlingsteologiska läran. Denna sista punkt ledde till större homogenisering och en tydlig markering rörande vilken konfessionell tolkning som uppfattades vara korrekt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hagen, Anton LU
supervisor
organization
course
HISK37 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
9052219
date added to LUP
2021-06-24 13:34:54
date last changed
2021-06-24 13:34:54
@misc{9052219,
  abstract     = {{Denna uppsats har som syfte att studera det relativt outforskade området rörande det svenska prästerskapets agerande under Uppsala möte. För att uppfylla detta syfte analyseras fem av de mötesskildringar som finns bevarade från Uppsala möte. Dessa mötesskildringar analyseras främst utifrån Wolfgang Reinhards processer för “konfessionsbyggande” med syfte att se hur prästerskapet handlade för att stärka och ena den lutherska konfessionen i Sverige. Resultaten visar att prästerskapet under mötet stärkte konfessionen genom att tydligt förklara den egna läran, genom att avskaffa vissa ceremonier samt genom att tvinga de präster som inte var uttalade lutheraner till avsvärjning av den gamla förmedlingsteologiska läran. Denna sista punkt ledde till större homogenisering och en tydlig markering rörande vilken konfessionell tolkning som uppfattades vara korrekt.}},
  author       = {{Hagen, Anton}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Alla hava vi en Herre och Gud! : konfessionsbyggande och konfessionalisering under Uppsala möte}},
  year         = {{2021}},
}