Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack

Hallberg, Amanda LU and Rönnerholm, Elvira LU (2021) SJSK20 20211
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Att bedöma patienter med panikattack kan upplevas som svårt för sjuksköterskor. En panikattack är ett ofarligt men obehagligt tillstånd med symtom som liknar ett livshotande tillstånd. Upplevelsen av att bedöma patienter med panikattack kan ge uttryck för flera olika tankar och känslor hos sjuksköterskor. Syfte: Syftet var att genom en litteraturstudie sammanställa befintlig forskning kring sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack Metod: Denna osystematiska litteraturstudie genomfördes med en induktiv ansats baserad på sju vetenskapliga artiklar. För att analysera resultatet användes en integrerad analys. Resultat: Fem kategorier identifierades: Att kunna prioritera sin tid, Att behöva bedöma patientens... (More)
Bakgrund: Att bedöma patienter med panikattack kan upplevas som svårt för sjuksköterskor. En panikattack är ett ofarligt men obehagligt tillstånd med symtom som liknar ett livshotande tillstånd. Upplevelsen av att bedöma patienter med panikattack kan ge uttryck för flera olika tankar och känslor hos sjuksköterskor. Syfte: Syftet var att genom en litteraturstudie sammanställa befintlig forskning kring sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack Metod: Denna osystematiska litteraturstudie genomfördes med en induktiv ansats baserad på sju vetenskapliga artiklar. För att analysera resultatet användes en integrerad analys. Resultat: Fem kategorier identifierades: Att kunna prioritera sin tid, Att behöva bedöma patientens besvär under stressiga förhållanden, Att behöva klinisk erfarenhet, Att känna osäkerhet och Att kunna fatta ett beslut. Diskussion: Sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack var påfrestande men kunde underlättas genom olika faktorer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hallberg, Amanda LU and Rönnerholm, Elvira LU
supervisor
organization
alternative title
Nurses´ experiences of assessing patients with panic attacks
course
SJSK20 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Bedömning, Henderson, Omvårdnad, Osäkerhet, Triage.
language
Swedish
id
9056676
date added to LUP
2021-11-26 10:46:35
date last changed
2021-11-26 10:46:35
@misc{9056676,
  abstract     = {{Bakgrund: Att bedöma patienter med panikattack kan upplevas som svårt för sjuksköterskor. En panikattack är ett ofarligt men obehagligt tillstånd med symtom som liknar ett livshotande tillstånd. Upplevelsen av att bedöma patienter med panikattack kan ge uttryck för flera olika tankar och känslor hos sjuksköterskor. Syfte: Syftet var att genom en litteraturstudie sammanställa befintlig forskning kring sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack Metod: Denna osystematiska litteraturstudie genomfördes med en induktiv ansats baserad på sju vetenskapliga artiklar. För att analysera resultatet användes en integrerad analys. Resultat: Fem kategorier identifierades: Att kunna prioritera sin tid, Att behöva bedöma patientens besvär under stressiga förhållanden, Att behöva klinisk erfarenhet, Att känna osäkerhet och Att kunna fatta ett beslut. Diskussion: Sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack var påfrestande men kunde underlättas genom olika faktorer.}},
  author       = {{Hallberg, Amanda and Rönnerholm, Elvira}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienter med panikattack}},
  year         = {{2021}},
}