Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

”Upp på bordet och dansa lite sexy”: Inkluderande maskulinitet i svenska ungdomsserien Eagles

Jonecrantz, Jimmy LU (2021) SOCK07 20211
Sociology
Abstract (Swedish)
Trots att forskning i västerländska länder visat på en förändring i hur unga män uttrycker manlighet och vänskap, så kallad inkluderande maskulinitet (Anderson, 2012; McCormack, 2013), så har detta ännu inte gjort något större avtryck i svensk maskulinitetssforskning. Denna bidrar till detta forskningsfält genom att studera hur maskulinitet uttrycks i den svenska ungdomsserien Eagles, med hjälp av en textuell-kontextuell-sociohistorisk modell utvecklad av Lindgren (2009). Till skillnad från hur unga män framställs i tidigare svensk forskning, så uttrycker inte killarna i serien homofobi, de visar inkludering mot homosexuella vänner och använder nya sätt att beröra varandra. Istället för att skapa sin identitet genom att jämföra sig mot... (More)
Trots att forskning i västerländska länder visat på en förändring i hur unga män uttrycker manlighet och vänskap, så kallad inkluderande maskulinitet (Anderson, 2012; McCormack, 2013), så har detta ännu inte gjort något större avtryck i svensk maskulinitetssforskning. Denna bidrar till detta forskningsfält genom att studera hur maskulinitet uttrycks i den svenska ungdomsserien Eagles, med hjälp av en textuell-kontextuell-sociohistorisk modell utvecklad av Lindgren (2009). Till skillnad från hur unga män framställs i tidigare svensk forskning, så uttrycker inte killarna i serien homofobi, de visar inkludering mot homosexuella vänner och använder nya sätt att beröra varandra. Istället för att skapa sin identitet genom att jämföra sig mot kvinnor, homosexuella eller invandrare, så uttrycker karaktärerna sin identitet genom sina handlingar och sina sexuella relationer med kvinnor. Bilden inte dock inte entydig och i serien finns flera beteenden som är mer förenliga med den klassiska bilden av hegemonisk maskulinitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jonecrantz, Jimmy LU
supervisor
organization
course
SOCK07 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Genus, Maskulinitet, Inkluderande maskulinitet, Homohysteri, Homosocialitet
language
Swedish
id
9057132
date added to LUP
2021-06-21 14:15:46
date last changed
2021-06-21 14:15:46
@misc{9057132,
  abstract     = {{Trots att forskning i västerländska länder visat på en förändring i hur unga män uttrycker manlighet och vänskap, så kallad inkluderande maskulinitet (Anderson, 2012; McCormack, 2013), så har detta ännu inte gjort något större avtryck i svensk maskulinitetssforskning. Denna bidrar till detta forskningsfält genom att studera hur maskulinitet uttrycks i den svenska ungdomsserien Eagles, med hjälp av en textuell-kontextuell-sociohistorisk modell utvecklad av Lindgren (2009). Till skillnad från hur unga män framställs i tidigare svensk forskning, så uttrycker inte killarna i serien homofobi, de visar inkludering mot homosexuella vänner och använder nya sätt att beröra varandra. Istället för att skapa sin identitet genom att jämföra sig mot kvinnor, homosexuella eller invandrare, så uttrycker karaktärerna sin identitet genom sina handlingar och sina sexuella relationer med kvinnor. Bilden inte dock inte entydig och i serien finns flera beteenden som är mer förenliga med den klassiska bilden av hegemonisk maskulinitet.}},
  author       = {{Jonecrantz, Jimmy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{”Upp på bordet och dansa lite sexy”: Inkluderande maskulinitet i svenska ungdomsserien Eagles}},
  year         = {{2021}},
}