Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Scener ur ett filmlandskap – en intervjustudie om den filmpolitiska reformen

Gabrielsson, Tommy LU (2021) STVM25 20211
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
År 2017 trädde en ny filmpolitisk reform i kraft trots att den kritiserats av en rad företrädare för filmvärlden i samband med remitteringen av reformen. Kritikerna menade att den nya filmpolitiken skulle begränsa branschens inflytande över styrningen av det filmpolitiskt landskapet och samtidigt förändra deras ekonomiska förutsättningarna. Genom att samla in erfarenheter från verksamma aktörer inom filmlandskapet syftar den här uppsatsen till att teckna en bild av hur reformen präglat aktörerna inom landskapet. De erfarenheter som har samlats in har i sin tur analyserats utifrån ett teoretiskt ramverk som bidragit till att synliggöra en rad risker och effekter av reformen. Risker som framkommer är exempelvis en begränsning av filmskapares... (More)
År 2017 trädde en ny filmpolitisk reform i kraft trots att den kritiserats av en rad företrädare för filmvärlden i samband med remitteringen av reformen. Kritikerna menade att den nya filmpolitiken skulle begränsa branschens inflytande över styrningen av det filmpolitiskt landskapet och samtidigt förändra deras ekonomiska förutsättningarna. Genom att samla in erfarenheter från verksamma aktörer inom filmlandskapet syftar den här uppsatsen till att teckna en bild av hur reformen präglat aktörerna inom landskapet. De erfarenheter som har samlats in har i sin tur analyserats utifrån ett teoretiskt ramverk som bidragit till att synliggöra en rad risker och effekter av reformen. Risker som framkommer är exempelvis en begränsning av filmskapares konstnärliga utrymme samt effekter som handlar om begränsad tillgång till svensk film. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gabrielsson, Tommy LU
supervisor
organization
course
STVM25 20211
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Filmpolitik, Svenska Filminstitutet, momshöjning, branschråd
language
Swedish
id
9062930
date added to LUP
2021-09-29 14:24:56
date last changed
2021-10-29 14:06:26
@misc{9062930,
  abstract     = {{År 2017 trädde en ny filmpolitisk reform i kraft trots att den kritiserats av en rad företrädare för filmvärlden i samband med remitteringen av reformen. Kritikerna menade att den nya filmpolitiken skulle begränsa branschens inflytande över styrningen av det filmpolitiskt landskapet och samtidigt förändra deras ekonomiska förutsättningarna. Genom att samla in erfarenheter från verksamma aktörer inom filmlandskapet syftar den här uppsatsen till att teckna en bild av hur reformen präglat aktörerna inom landskapet. De erfarenheter som har samlats in har i sin tur analyserats utifrån ett teoretiskt ramverk som bidragit till att synliggöra en rad risker och effekter av reformen. Risker som framkommer är exempelvis en begränsning av filmskapares konstnärliga utrymme samt effekter som handlar om begränsad tillgång till svensk film.}},
  author       = {{Gabrielsson, Tommy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Scener ur ett filmlandskap – en intervjustudie om den filmpolitiska reformen}},
  year         = {{2021}},
}