Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Möjligheten att undanta den fackliga förtroendemannen från turordningslistan

Toröd, Erik LU (2022) HARH16 20212
Department of Business Law
Abstract (Swedish)
Vid kollektiva uppsägningar av arbetsbrist finns det en möjlighet för den fackliga förtroendemannen att undantas från turordningslistan genom 8§ FML. Syftet med uppsatsen är att utreda den gällande rätten för hur regeln kan tillämpas. Fokus kommer därmed hamna på att fastställa vilka rekvisit som behöver vara uppfyllda, samt hur olika rättsfakta påverkar rekvisitens uppfyllnad. Den rättsliga bakgrunden leder till att det kan konstateras att sex stycken rekvisit behöver vara uppfyllda. De första fem är grundläggande för att lagen ska kunna tillämpas. Dessa är att det finns ett kollektivavtal, att förtroendemannen är utsedd av en arbetstagarorganisation, att arbetstagarorganisationen blivit informerad om att förtroendemannen är utsedd, att... (More)
Vid kollektiva uppsägningar av arbetsbrist finns det en möjlighet för den fackliga förtroendemannen att undantas från turordningslistan genom 8§ FML. Syftet med uppsatsen är att utreda den gällande rätten för hur regeln kan tillämpas. Fokus kommer därmed hamna på att fastställa vilka rekvisit som behöver vara uppfyllda, samt hur olika rättsfakta påverkar rekvisitens uppfyllnad. Den rättsliga bakgrunden leder till att det kan konstateras att sex stycken rekvisit behöver vara uppfyllda. De första fem är grundläggande för att lagen ska kunna tillämpas. Dessa är att det finns ett kollektivavtal, att förtroendemannen är utsedd av en arbetstagarorganisation, att arbetstagarorganisationen blivit informerad om att förtroendemannen är utsedd, att denne arbetar med fackliga uppgifter och att de anställda företräds på en arbetsplats. Det sjätte rekvisitet för att förtroendemannen ska kunna undantas är att hen är av särskild vikt för den fackliga verksamheten.
Dessa sex rekvisit påverkas av olika rättsfakta, men om alla är uppfyllda har arbetstagarorganisationen möjligheten att undanta förtroendemannen från turordningslistan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Toröd, Erik LU
supervisor
organization
course
HARH16 20212
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Förtroendeman, Turordningslista, FML
language
Swedish
id
9072031
date added to LUP
2022-01-24 09:32:39
date last changed
2022-01-24 09:32:39
@misc{9072031,
  abstract     = {{Vid kollektiva uppsägningar av arbetsbrist finns det en möjlighet för den fackliga förtroendemannen att undantas från turordningslistan genom 8§ FML. Syftet med uppsatsen är att utreda den gällande rätten för hur regeln kan tillämpas. Fokus kommer därmed hamna på att fastställa vilka rekvisit som behöver vara uppfyllda, samt hur olika rättsfakta påverkar rekvisitens uppfyllnad. Den rättsliga bakgrunden leder till att det kan konstateras att sex stycken rekvisit behöver vara uppfyllda. De första fem är grundläggande för att lagen ska kunna tillämpas. Dessa är att det finns ett kollektivavtal, att förtroendemannen är utsedd av en arbetstagarorganisation, att arbetstagarorganisationen blivit informerad om att förtroendemannen är utsedd, att denne arbetar med fackliga uppgifter och att de anställda företräds på en arbetsplats. Det sjätte rekvisitet för att förtroendemannen ska kunna undantas är att hen är av särskild vikt för den fackliga verksamheten. 
Dessa sex rekvisit påverkas av olika rättsfakta, men om alla är uppfyllda har arbetstagarorganisationen möjligheten att undanta förtroendemannen från turordningslistan.}},
  author       = {{Toröd, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Möjligheten att undanta den fackliga förtroendemannen från turordningslistan}},
  year         = {{2022}},
}