Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sverigedemokraterna och Nato: tio år av argument

Ingvarsson, Hannes LU and Sturk, Mikael LU (2022) STVA22 20221
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Under de senaste tio åren har den globala osäkerheten ökat. Konflikter i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa har lett till att säkerhetsfrågor har blivit allt viktigare. Sverige har länge värdesatt sin neutralitetspolitik, men detta håller på att förändras då allt fler politiska partier börjat överväga ett medlemskap i Nato. Högerpartiet Sverigedemokraterna (SD) har länge varit mot ett sådant medlemskap, men verkar under senare år ha öppnat upp för ett sådant. Denna uppsats använder sig av svenska riksdagsdebatter samt debattartiklar publicerade i svenska tidningar för att undersöka hur Sverigedemokraternas argument kring ett eventuellt medlemskap har förändrats över tid. Arbetet drar slutsatsen att Sverigedemokraterna faktiskt har fått en... (More)
Under de senaste tio åren har den globala osäkerheten ökat. Konflikter i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa har lett till att säkerhetsfrågor har blivit allt viktigare. Sverige har länge värdesatt sin neutralitetspolitik, men detta håller på att förändras då allt fler politiska partier börjat överväga ett medlemskap i Nato. Högerpartiet Sverigedemokraterna (SD) har länge varit mot ett sådant medlemskap, men verkar under senare år ha öppnat upp för ett sådant. Denna uppsats använder sig av svenska riksdagsdebatter samt debattartiklar publicerade i svenska tidningar för att undersöka hur Sverigedemokraternas argument kring ett eventuellt medlemskap har förändrats över tid. Arbetet drar slutsatsen att Sverigedemokraterna faktiskt har fått en mer positiv inställning till Nato. Det upplevda hotet från Ryssland har bidragit till detta åsiktsskifte, men också Sverigedemokraternas önskan att skapa ett närmare försvarssamarbete med Finland. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ingvarsson, Hannes LU and Sturk, Mikael LU
supervisor
organization
course
STVA22 20221
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Nato, Sverige, Sverigedemokraterna, argumentationsanalys, statsvetenskap
language
Swedish
id
9079786
date added to LUP
2022-07-02 16:15:09
date last changed
2022-07-02 16:15:09
@misc{9079786,
  abstract     = {{Under de senaste tio åren har den globala osäkerheten ökat. Konflikter i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa har lett till att säkerhetsfrågor har blivit allt viktigare. Sverige har länge värdesatt sin neutralitetspolitik, men detta håller på att förändras då allt fler politiska partier börjat överväga ett medlemskap i Nato. Högerpartiet Sverigedemokraterna (SD) har länge varit mot ett sådant medlemskap, men verkar under senare år ha öppnat upp för ett sådant. Denna uppsats använder sig av svenska riksdagsdebatter samt debattartiklar publicerade i svenska tidningar för att undersöka hur Sverigedemokraternas argument kring ett eventuellt medlemskap har förändrats över tid. Arbetet drar slutsatsen att Sverigedemokraterna faktiskt har fått en mer positiv inställning till Nato. Det upplevda hotet från Ryssland har bidragit till detta åsiktsskifte, men också Sverigedemokraternas önskan att skapa ett närmare försvarssamarbete med Finland.}},
  author       = {{Ingvarsson, Hannes and Sturk, Mikael}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sverigedemokraterna och Nato: tio år av argument}},
  year         = {{2022}},
}