Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Trygghet som ett kriminalpolitiskt verktyg: En kvalitativ undersökning av hur trygghet har konstruerats i svenska valmanifest mellan år 1985-2018.

Klasson, Tove LU (2022) SOCK10 20221
Sociology
Abstract (Swedish)
De senaste decennierna har kriminalpolitiken i västvärlden blivit allt mer strafforienterad. Den punitiva, strafforienterade förändringen har även synts i den svenska politiken, som gått från att fokusera på rehabiliterande kriminalpolitik till straffande, kontrollerande kriminalpolitik. I och med den förändringen har begreppet trygghet kommit att ändra betydelse. Med hjälp av tidigare studier om den punitiva vändningen i Sverige och västvärlden samt om trygghetens roll i politiken analyseras hur begreppet trygghet har konstruerats i valmanifest och hur konstruktionen har förändrats från 1980-talet till 2010-talet. Studien syftar till att bidra med mer kunskap om hur trygghet har konstruerats i svenska valmanifest och hur utvecklingen av... (More)
De senaste decennierna har kriminalpolitiken i västvärlden blivit allt mer strafforienterad. Den punitiva, strafforienterade förändringen har även synts i den svenska politiken, som gått från att fokusera på rehabiliterande kriminalpolitik till straffande, kontrollerande kriminalpolitik. I och med den förändringen har begreppet trygghet kommit att ändra betydelse. Med hjälp av tidigare studier om den punitiva vändningen i Sverige och västvärlden samt om trygghetens roll i politiken analyseras hur begreppet trygghet har konstruerats i valmanifest och hur konstruktionen har förändrats från 1980-talet till 2010-talet. Studien syftar till att bidra med mer kunskap om hur trygghet har konstruerats i svenska valmanifest och hur utvecklingen av begreppet har sett ut. Jämförelser görs över tid samt mellan de två partier som analyseras, Moderaterna och Socialdemokraterna. Genom en kvalitativ innehållsanalys har fyra valmanifest från vardera partier analyserats. Studien har visat att trygghet har kommit att användas inom kriminalpolitiken som ett argument för att öka kontrollen och höja straffen. Dessa tendenser har identifierats hos båda partierna, men Moderaterna visade sådana tendenser betydligt tidigare än Socialdemokraterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Klasson, Tove LU
supervisor
organization
course
SOCK10 20221
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Trygghet, fear of crime, politik, kriminalpolitik, partipolitik
language
Swedish
id
9096378
date added to LUP
2022-08-04 14:31:54
date last changed
2022-08-04 14:31:54
@misc{9096378,
  abstract     = {{De senaste decennierna har kriminalpolitiken i västvärlden blivit allt mer strafforienterad. Den punitiva, strafforienterade förändringen har även synts i den svenska politiken, som gått från att fokusera på rehabiliterande kriminalpolitik till straffande, kontrollerande kriminalpolitik. I och med den förändringen har begreppet trygghet kommit att ändra betydelse. Med hjälp av tidigare studier om den punitiva vändningen i Sverige och västvärlden samt om trygghetens roll i politiken analyseras hur begreppet trygghet har konstruerats i valmanifest och hur konstruktionen har förändrats från 1980-talet till 2010-talet. Studien syftar till att bidra med mer kunskap om hur trygghet har konstruerats i svenska valmanifest och hur utvecklingen av begreppet har sett ut. Jämförelser görs över tid samt mellan de två partier som analyseras, Moderaterna och Socialdemokraterna. Genom en kvalitativ innehållsanalys har fyra valmanifest från vardera partier analyserats. Studien har visat att trygghet har kommit att användas inom kriminalpolitiken som ett argument för att öka kontrollen och höja straffen. Dessa tendenser har identifierats hos båda partierna, men Moderaterna visade sådana tendenser betydligt tidigare än Socialdemokraterna.}},
  author       = {{Klasson, Tove}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Trygghet som ett kriminalpolitiskt verktyg: En kvalitativ undersökning av hur trygghet har konstruerats i svenska valmanifest mellan år 1985-2018.}},
  year         = {{2022}},
}