Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur väl förklarar beroendeteorin Zambias ekonomiska- och sociala utveckling mellan 2000-2020?

Franzelius, Adam LU and Tiba, Edvin LU (2023) STVA22 20222
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats ämnar pröva beroendeteorins förklaringsförmåga. Detta sker genom en teoriprövande fallstudie på fallet Zambia där “fallet” i fråga är landets sociala och ekonomiska utveckling från år 2000 till 2020. Zambia har sedan landets självständighet 1964 från kolonialmakten Storbritannien haft en svår ekonomisk situation, till följd av detta reformerade Zambia sin ekonomi i enlighet med neo-liberala priniciper. Zambia privatiserade stora delar av offentliga verksamheter under slutet 1990-talet och implementerade åtgärder för att främja handel. Följden blev att den zambiska marknaden sett ett stort antal utländska investerare, främst i landets primära inkomstkälla - kopparindustrin. I uppsatsen undersöker vi huruvida dessa åtgärder har... (More)
Denna uppsats ämnar pröva beroendeteorins förklaringsförmåga. Detta sker genom en teoriprövande fallstudie på fallet Zambia där “fallet” i fråga är landets sociala och ekonomiska utveckling från år 2000 till 2020. Zambia har sedan landets självständighet 1964 från kolonialmakten Storbritannien haft en svår ekonomisk situation, till följd av detta reformerade Zambia sin ekonomi i enlighet med neo-liberala priniciper. Zambia privatiserade stora delar av offentliga verksamheter under slutet 1990-talet och implementerade åtgärder för att främja handel. Följden blev att den zambiska marknaden sett ett stort antal utländska investerare, främst i landets primära inkomstkälla - kopparindustrin. I uppsatsen undersöker vi huruvida dessa åtgärder har påverkat social och ekonomisk utveckling för Zambia och dess befolkning. Avsikten är att pröva beroendeteorins förklaringskraft på Zambias ekonomiska- och sociala utveckling genom att studera empirisk data. Med hänsyn till uppsatsarbetets begränsningar samt de indikatorer som vi ej tagit i beaktning tyder resultatet på att det finns mer att önska kring beroendeteorins förklaringskraft på fallet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Franzelius, Adam LU and Tiba, Edvin LU
supervisor
organization
course
STVA22 20222
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Zambia, Beroendeteori, Utveckling, Teoriprövning
language
Swedish
id
9105259
date added to LUP
2023-02-22 13:33:54
date last changed
2023-02-22 13:33:54
@misc{9105259,
  abstract     = {{Denna uppsats ämnar pröva beroendeteorins förklaringsförmåga. Detta sker genom en teoriprövande fallstudie på fallet Zambia där “fallet” i fråga är landets sociala och ekonomiska utveckling från år 2000 till 2020. Zambia har sedan landets självständighet 1964 från kolonialmakten Storbritannien haft en svår ekonomisk situation, till följd av detta reformerade Zambia sin ekonomi i enlighet med neo-liberala priniciper. Zambia privatiserade stora delar av offentliga verksamheter under slutet 1990-talet och implementerade åtgärder för att främja handel. Följden blev att den zambiska marknaden sett ett stort antal utländska investerare, främst i landets primära inkomstkälla - kopparindustrin. I uppsatsen undersöker vi huruvida dessa åtgärder har påverkat social och ekonomisk utveckling för Zambia och dess befolkning. Avsikten är att pröva beroendeteorins förklaringskraft på Zambias ekonomiska- och sociala utveckling genom att studera empirisk data. Med hänsyn till uppsatsarbetets begränsningar samt de indikatorer som vi ej tagit i beaktning tyder resultatet på att det finns mer att önska kring beroendeteorins förklaringskraft på fallet.}},
  author       = {{Franzelius, Adam and Tiba, Edvin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur väl förklarar beroendeteorin Zambias ekonomiska- och sociala utveckling mellan 2000-2020?}},
  year         = {{2023}},
}