Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Effekten av plöjning på biologisk mångfald i jordbruksmark

Björklund, Rebecca LU (2023) MVEK12 20231
Centre for Environmental and Climate Science (CEC)
Abstract
This study was done to get an understanding of how tillage effects biodiversity in
agriculture soil. Therefore, this study focused on the soil organisms and various
physical and chemical processes that can affect them. Soil organisms are crucial to
agricultural landscapes as they perform biological processes that improve soil
structure, nutrient cycling and decomposition. To ensure food production and achieve long-term sustainable agriculture, we must consider how we affect the soil. It is crucial that future generations have the same opportunities to food as we have now. Soil samples were collected at eight different farms in Skåne in a paired design. Each pair had one farm with arable field that was tilled and one farm with... (More)
This study was done to get an understanding of how tillage effects biodiversity in
agriculture soil. Therefore, this study focused on the soil organisms and various
physical and chemical processes that can affect them. Soil organisms are crucial to
agricultural landscapes as they perform biological processes that improve soil
structure, nutrient cycling and decomposition. To ensure food production and achieve long-term sustainable agriculture, we must consider how we affect the soil. It is crucial that future generations have the same opportunities to food as we have now. Soil samples were collected at eight different farms in Skåne in a paired design. Each pair had one farm with arable field that was tilled and one farm with arable field that was not tilled. From these soil samples the abundance of four different soil organisms (mites, collembola, enchytraeids and nematodes), water-holding capacity, pH, respiration, substrate-induced respiration were analysed in the soil samples from each farm. In addition, statistical tests were conducted to test if tillage and biodiversity had any statistical significance. The results of the statistical tests showed that none of the processes had any significant correlation to tillage except for respiration. No conclusion regarding the effect of tillage on the measured parameters could be drawn except for respiration. This could be since the soil organisms had a large variation within and between the farms, therefore it could not show differences between tillage and no tillage. Future studies should investigate biodiversity with a greater number of samples and with a study that spans over several seasons. (Less)
Popular Abstract (Swedish)
Jordbruket har förändrats enormt under de senaste hundra åren, det har blivit större maskiner och små åkrar har slagits ihop till större åkrar. Detta har revolutionerat matproduktionen men samtidigt gjort landskapet mer likartat. Övergödning av vattendrag, utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald är endast några av de negativa miljöeffekter som det moderna jordbruket har resulterat i. Många arter
som levde i den gamla miljön klarar inte av att leva i det nya odlingslandskapet och vi får en sämre biologisk mångfald. Samtidigt som förfrågan på mat ökar så blir dessa negativa miljöeffekter fler och det gör att det moderna jordbruket står inför en enorm utmaning. Det måste utvecklas bättre metoder som strävar efter att... (More)
Jordbruket har förändrats enormt under de senaste hundra åren, det har blivit större maskiner och små åkrar har slagits ihop till större åkrar. Detta har revolutionerat matproduktionen men samtidigt gjort landskapet mer likartat. Övergödning av vattendrag, utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald är endast några av de negativa miljöeffekter som det moderna jordbruket har resulterat i. Många arter
som levde i den gamla miljön klarar inte av att leva i det nya odlingslandskapet och vi får en sämre biologisk mångfald. Samtidigt som förfrågan på mat ökar så blir dessa negativa miljöeffekter fler och det gör att det moderna jordbruket står inför en enorm utmaning. Det måste utvecklas bättre metoder som strävar efter att intensifiera produktionen av mat som samtidigt kraftigt sänker miljöpåverkan. Denna studie fokuserar på markorganismer och olika fysikaliska och kemiska processer som kan påverka organismerna. Detta på grund av att de bidrar till en biologisk mångfald. Den biologiska mångfalden är viktig i ett jordbrukslandskap eftersom markorganismerna gör bland annat att marken blir mer porös, vilket är avgörande för att det ska växa något på marken. Syftet med studien är därför att ta reda på vilken effekt har plöjning på fyra utvalda markorganismer (kvalster, collemboler, enkytreer och nematoder) på jordbruksmark i Skåne. Jordprover samlades in på åtta olika gårdar i Skåne där varje gård parades in. Varje par hade en
åker som var plöjd och en som var oplöjd. Från dessa jordprover så undersöks antalet av fyra olika markorganismer (kvalster, collemboler, enkytreer och nematoder), vattenhållande förmåga, pH, respiration och mikrobiell biomassa (genom substratinducerad respiration). Dessutom så genomfördes statistiska tester. Resultatet från de statistiska testerna visade att det är ingen signifikant skillnad mellan de plöjda och oplöjda gårdarna förutom för respiration. Slutsatsen för denna studie är att det är osäkert ifall plöjning påverkar den biologiska mångfalden eftersom det är en stor varians i resultaten. Detta beror på att variationen av markorganismer är stor inom och mellan gårdarna och kunde då inte visa skillnader mellan plöjda gårdar och inte plöjda gårdar. Framtida studier bör undersöka markorganismer och plöjningens påverkan på biologisk mångfald med ett större antal prover och med en studie som sträcker sig över flera årstider. Detta skulle skapa mer trovärdiga resultat. Däremot är det viktigt att det sker fortsatt forskning inom markorganismer och biologisk mångfald då lite forskning har gjorts inom detta område. Det är även viktigt 5 för att framtida jordbruk ska vara hållbara och för att säkerställa det ökande behovet av mat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björklund, Rebecca LU
supervisor
organization
course
MVEK12 20231
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
9131861
date added to LUP
2023-07-03 15:26:09
date last changed
2023-07-03 15:26:09
@misc{9131861,
  abstract     = {{This study was done to get an understanding of how tillage effects biodiversity in 
agriculture soil. Therefore, this study focused on the soil organisms and various 
physical and chemical processes that can affect them. Soil organisms are crucial to 
agricultural landscapes as they perform biological processes that improve soil 
structure, nutrient cycling and decomposition. To ensure food production and achieve long-term sustainable agriculture, we must consider how we affect the soil. It is crucial that future generations have the same opportunities to food as we have now. Soil samples were collected at eight different farms in Skåne in a paired design. Each pair had one farm with arable field that was tilled and one farm with arable field that was not tilled. From these soil samples the abundance of four different soil organisms (mites, collembola, enchytraeids and nematodes), water-holding capacity, pH, respiration, substrate-induced respiration were analysed in the soil samples from each farm. In addition, statistical tests were conducted to test if tillage and biodiversity had any statistical significance. The results of the statistical tests showed that none of the processes had any significant correlation to tillage except for respiration. No conclusion regarding the effect of tillage on the measured parameters could be drawn except for respiration. This could be since the soil organisms had a large variation within and between the farms, therefore it could not show differences between tillage and no tillage. Future studies should investigate biodiversity with a greater number of samples and with a study that spans over several seasons.}},
  author       = {{Björklund, Rebecca}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Effekten av plöjning på biologisk mångfald i jordbruksmark}},
  year         = {{2023}},
}