Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Datering av vulkanen Rangitoto, Nya Zeeland, genom paleomagnetiska analysmetoder

Jonsson, Axel LU (2023) In Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet; GEOL02 20231
Department of Geology
Abstract (Swedish)
Från Nya Zeeland så har en borrkärna från den största och yngsta vulkanen i Aucklands vulkaniska fält (Auckland volcanic field, AVF) extraherats för att undersöka vulkanfältets förflutna. Detta fält består till största delen av basalt och började bildas för ca 200 000 år sedan och består av ca 50 utdöda vulkaner. Den största av dessa vulkaner, Rangitoto utgör 41% av fältets vulkaniska material och är av särskilt intresse då denna vulkan är unik jämfört med de andra utdöda vulkanerna i området. Detta på grund av att alla andra övriga vulkaner i AVF är monogenetiska och bildats över väldigt korta tidsspann. Eftersom Rangitoto både är den yngsta vulkanen och är så olik alla de andra vulkanerna så tror man att de underliggande magmatiska... (More)
Från Nya Zeeland så har en borrkärna från den största och yngsta vulkanen i Aucklands vulkaniska fält (Auckland volcanic field, AVF) extraherats för att undersöka vulkanfältets förflutna. Detta fält består till största delen av basalt och började bildas för ca 200 000 år sedan och består av ca 50 utdöda vulkaner. Den största av dessa vulkaner, Rangitoto utgör 41% av fältets vulkaniska material och är av särskilt intresse då denna vulkan är unik jämfört med de andra utdöda vulkanerna i området. Detta på grund av att alla andra övriga vulkaner i AVF är monogenetiska och bildats över väldigt korta tidsspann. Eftersom Rangitoto både är den yngsta vulkanen och är så olik alla de andra vulkanerna så tror man att de underliggande magmatiska processer som skapat AVF har genomgått en förändring de senaste hundratals åren, och därmed vill man veta hur den har förändrats för att bedöma framtida risker. Det har utförts många studier tidigare för att undersöka hur lång tid det tog för Rangitoto att bildas, med varierande slutsatser. Flera av de tidigare undersökningarna som utförts på borrkärnan har indikerat att tiden det tog mellan Rangitotos första och sista utbrott, under den så kallade skölduppbyggande fasen, tog högst 100 år. En metod som kan användas för att antingen stötta eller motsäga dessa tidigare resultat är paleomagnetiska analyser av det vulkaniska materialet där det kan undersökas hur materialets magnetiska inklination varierar beroende på djup. Efter bearbetning av data så kan en uppskattning tas fram över hur lång tid den sköldbyggande fasen tog, beroende på hur mycket inklinationen varierar. Denna metod användes i denna studie på prover som togs från borrkärnan ifrån Rangitoto. Totalt så undersöktes 67 basaltprover från den tidigare nämnda borrkärnan. I denna undersökning observerades det relativt stor variation mellan inklinationen i förhållande till djup vilket pekar på att det tog relativt lång tid för Rangitoto att bildas, vilket motsäger den tidigare hypotesen att Rangitoto bildades över ett tidsspann kortare än 100 år. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jonsson, Axel LU
supervisor
organization
course
GEOL02 20231
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
paleomagnetism, naturlig remanent magnetisering, magnetisk inklination, Rangitoto
publication/series
Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet;
report number
666
language
Swedish
id
9134562
date added to LUP
2023-08-17 14:33:50
date last changed
2023-08-17 14:33:50
@misc{9134562,
  abstract     = {{Från Nya Zeeland så har en borrkärna från den största och yngsta vulkanen i Aucklands vulkaniska fält (Auckland volcanic field, AVF) extraherats för att undersöka vulkanfältets förflutna. Detta fält består till största delen av basalt och började bildas för ca 200 000 år sedan och består av ca 50 utdöda vulkaner. Den största av dessa vulkaner, Rangitoto utgör 41% av fältets vulkaniska material och är av särskilt intresse då denna vulkan är unik jämfört med de andra utdöda vulkanerna i området. Detta på grund av att alla andra övriga vulkaner i AVF är monogenetiska och bildats över väldigt korta tidsspann. Eftersom Rangitoto både är den yngsta vulkanen och är så olik alla de andra vulkanerna så tror man att de underliggande magmatiska processer som skapat AVF har genomgått en förändring de senaste hundratals åren, och därmed vill man veta hur den har förändrats för att bedöma framtida risker. Det har utförts många studier tidigare för att undersöka hur lång tid det tog för Rangitoto att bildas, med varierande slutsatser. Flera av de tidigare undersökningarna som utförts på borrkärnan har indikerat att tiden det tog mellan Rangitotos första och sista utbrott, under den så kallade skölduppbyggande fasen, tog högst 100 år. En metod som kan användas för att antingen stötta eller motsäga dessa tidigare resultat är paleomagnetiska analyser av det vulkaniska materialet där det kan undersökas hur materialets magnetiska inklination varierar beroende på djup. Efter bearbetning av data så kan en uppskattning tas fram över hur lång tid den sköldbyggande fasen tog, beroende på hur mycket inklinationen varierar. Denna metod användes i denna studie på prover som togs från borrkärnan ifrån Rangitoto. Totalt så undersöktes 67 basaltprover från den tidigare nämnda borrkärnan. I denna undersökning observerades det relativt stor variation mellan inklinationen i förhållande till djup vilket pekar på att det tog relativt lång tid för Rangitoto att bildas, vilket motsäger den tidigare hypotesen att Rangitoto bildades över ett tidsspann kortare än 100 år.}},
  author       = {{Jonsson, Axel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{Examensarbeten i geologi vid Lunds universitet;}},
  title        = {{Datering av vulkanen Rangitoto, Nya Zeeland, genom paleomagnetiska analysmetoder}},
  year         = {{2023}},
}