Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur påverkar valdeltagandet förtroendet för politiken?

Bülow, Christian LU and Rubin, Isac LU (2024) STVA23 20241
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Sambandet mellan valdeltagande och förtroendet för politiken är intressant att undersöka för att se huruvida legitimiteten för politiken beror på valdeltagandet. Uppsatsen undersöker alla 27 medlemsländer i EU och hur förtroendet och valdeltagandet ser ut i de olika länderna, samt ifall det finns några samband. Genom undersökningen drar vi slutsatser för att se hur det ser ut i olika länder och vad det kan bero på. Genom att använda oss av Robert Dahls demokratiteori och dess fem kriterier undersöker vi hur valdeltagande och legitimitet hänger ihop samt problematiken som kan uppstå vid lågt valdeltagande. Studien har kommit fram till att det går att se ett samband mellan valdeltagande och förtroende i valet till Europaparlamentet, men att... (More)
Sambandet mellan valdeltagande och förtroendet för politiken är intressant att undersöka för att se huruvida legitimiteten för politiken beror på valdeltagandet. Uppsatsen undersöker alla 27 medlemsländer i EU och hur förtroendet och valdeltagandet ser ut i de olika länderna, samt ifall det finns några samband. Genom undersökningen drar vi slutsatser för att se hur det ser ut i olika länder och vad det kan bero på. Genom att använda oss av Robert Dahls demokratiteori och dess fem kriterier undersöker vi hur valdeltagande och legitimitet hänger ihop samt problematiken som kan uppstå vid lågt valdeltagande. Studien har kommit fram till att det går att se ett samband mellan valdeltagande och förtroende i valet till Europaparlamentet, men att det även finns andra faktorer som påverkar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bülow, Christian LU and Rubin, Isac LU
supervisor
organization
alternative title
Valdeltagande och förtroende för Europaparlamentsvalet
course
STVA23 20241
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Europaparlamentet, valdeltagande, förtroende, legitimitet, EP-val.
language
Swedish
id
9153726
date added to LUP
2024-10-01 11:36:02
date last changed
2024-10-01 11:36:02
@misc{9153726,
  abstract     = {{Sambandet mellan valdeltagande och förtroendet för politiken är intressant att undersöka för att se huruvida legitimiteten för politiken beror på valdeltagandet. Uppsatsen undersöker alla 27 medlemsländer i EU och hur förtroendet och valdeltagandet ser ut i de olika länderna, samt ifall det finns några samband. Genom undersökningen drar vi slutsatser för att se hur det ser ut i olika länder och vad det kan bero på. Genom att använda oss av Robert Dahls demokratiteori och dess fem kriterier undersöker vi hur valdeltagande och legitimitet hänger ihop samt problematiken som kan uppstå vid lågt valdeltagande. Studien har kommit fram till att det går att se ett samband mellan valdeltagande och förtroende i valet till Europaparlamentet, men att det även finns andra faktorer som påverkar.}},
  author       = {{Bülow, Christian and Rubin, Isac}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur påverkar valdeltagandet förtroendet för politiken?}},
  year         = {{2024}},
}