Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den deprimerade patientens upplevelse av vård - En litteraturstudie

Viktorsson, Miranda LU and Persson, Lisa LU (2024) SJSK70 20241
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
I Sverige drabbas var femte person av depression någon gång under livet, där ett obehandlat depressivt tillstånd ökar risken för tidig död i form av suicid. Det förekommer ett missnöje kring vårdupplevelsen bland deprimerade patienter, samt hur riktlinjer inte alltid efterföljs av klinisk praxis. Syftet: Syftet med studien var att belysa den deprimerade patientens upplevelse av vård. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys som inkluderade sju vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats. Resultat: Tre huvudkategorier framkom: Vårdrelation som berör stöd och förståelse, att bli sedd som person som berör individanpassad behandling och vikten av att vara delaktig samt okunskap som berör stigma och oförståelse för... (More)
I Sverige drabbas var femte person av depression någon gång under livet, där ett obehandlat depressivt tillstånd ökar risken för tidig död i form av suicid. Det förekommer ett missnöje kring vårdupplevelsen bland deprimerade patienter, samt hur riktlinjer inte alltid efterföljs av klinisk praxis. Syftet: Syftet med studien var att belysa den deprimerade patientens upplevelse av vård. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys som inkluderade sju vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats. Resultat: Tre huvudkategorier framkom: Vårdrelation som berör stöd och förståelse, att bli sedd som person som berör individanpassad behandling och vikten av att vara delaktig samt okunskap som berör stigma och oförståelse för vården och organisationen. Slutsats: Studien påvisar hur det fanns delade upplevelser bland de deprimerade patienternas vårdupplevelse, samt olika komponenter som kunde påverka denna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Viktorsson, Miranda LU and Persson, Lisa LU
supervisor
organization
course
SJSK70 20241
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Depression, patientperspektiv, vård, upplevelse av vård, litteraturstudie, kvalitativ
language
Swedish
id
9173453
date added to LUP
2024-09-05 14:09:11
date last changed
2024-09-05 14:09:11
@misc{9173453,
  abstract     = {{I Sverige drabbas var femte person av depression någon gång under livet, där ett obehandlat depressivt tillstånd ökar risken för tidig död i form av suicid. Det förekommer ett missnöje kring vårdupplevelsen bland deprimerade patienter, samt hur riktlinjer inte alltid efterföljs av klinisk praxis. Syftet: Syftet med studien var att belysa den deprimerade patientens upplevelse av vård. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie med integrerad analys som inkluderade sju vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats. Resultat: Tre huvudkategorier framkom: Vårdrelation som berör stöd och förståelse, att bli sedd som person som berör individanpassad behandling och vikten av att vara delaktig samt okunskap som berör stigma och oförståelse för vården och organisationen. Slutsats: Studien påvisar hur det fanns delade upplevelser bland de deprimerade patienternas vårdupplevelse, samt olika komponenter som kunde påverka denna.}},
  author       = {{Viktorsson, Miranda and Persson, Lisa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den deprimerade patientens upplevelse av vård - En litteraturstudie}},
  year         = {{2024}},
}