Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Building Information Modeling (BIM) och användning av Revit

Jabri, Rafik LU (2024) In 0349-4969 VBEL05 20241
Department of Building and Environmental Technology
Construction Management
Abstract (Swedish)
Under de senaste åren har byggbranschens behov ökat i många länder, i takt med ökande krav och utvecklingar, som beror på olika faktorer som till exempel tillväxt av befolknings urbanisering, ekonomisk, och investeringar i Fastighetsutveckling. En av dessa utvecklingar är att använda digitala verktyg inom byggprocesserna. Digitala metoder är en av dessa viktiga utvecklingar som företagen har börjat att använda sig av, för att driva arbetet fram på en effektivare och snabbare sätt så att nå målen och att öka kvaliteten. Visma i sin rapport om ”digitalisering ger ökad lönsamhet” år 2019, visat hur de svenska företagen hade ökat med användning av digitala verktyg på 62,7%. Undersökningen handlar om att mäta den ekonomiska faktorn och hur... (More)
Under de senaste åren har byggbranschens behov ökat i många länder, i takt med ökande krav och utvecklingar, som beror på olika faktorer som till exempel tillväxt av befolknings urbanisering, ekonomisk, och investeringar i Fastighetsutveckling. En av dessa utvecklingar är att använda digitala verktyg inom byggprocesserna. Digitala metoder är en av dessa viktiga utvecklingar som företagen har börjat att använda sig av, för att driva arbetet fram på en effektivare och snabbare sätt så att nå målen och att öka kvaliteten. Visma i sin rapport om ”digitalisering ger ökad lönsamhet” år 2019, visat hur de svenska företagen hade ökat med användning av digitala verktyg på 62,7%. Undersökningen handlar om att mäta den ekonomiska faktorn och hur långt sikt dessa företagen skulle nyttja av digitalisering. Byggsektorn står lite bakom än de andra branscherna när det gäller planeringen, samordningen och användning av digitala metoder. Det kan leda till att skapa hinder och problem mellan olika aktörer som är involverade i projektet, eftersom varje aktör lämnar över sitt ansvar till den kommande aktör utan tillräckligt samarbetet mellan de olika delar där aktörerna har sitt ansvar, som kan senare påverka både ekonomi- och tidsförlust som är två viktiga faktorer i byggprocessen. Byggprocessen är en komplex uppgift som kräver att alla parter som är involverade i ett specifikt projekt, till exempel arkitekter och ingenjörer inom olika områden, att kommunicera och planera tillsammans för att avgörande projektets framgång.
Problemet som svenska byggföretag står inför är att hitta rätt kompetens vad som gäller traditionella hantverkskunskaper och digitala erfarenhet. En undersökning gjorde av Autodesk med ungefär 1000 företag i nördiga Europa visat att 89% av de byggföretagen saknas kandidater. BIM eller Building Information Modeling som har stort betydelse i digitala revolution genom att den möjliggör att skapa en intelligenta 3D- modell och samla in och representera all information och alla funktionella egenskaper hos en byggnad eller verket, vilket underlättar arbetet mellan olika discipliner och faser i en byggnads livscykel. Detta en viktig orsak på varför har denna metod ökat att använda inom byggbranschen, då det bidrar till att komplettera och förbättra arbetsgång för att utnyttja det bästa resultat mellan parterna under byggprocess. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jabri, Rafik LU
supervisor
organization
alternative title
Building Information Modeling (BIM) and Use of Revit.
course
VBEL05 20241
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
BIM, byggprocess
publication/series
0349-4969
report number
5732
other publication id
LUTVDG/TVBP-24/5732-SE
language
Swedish
additional info
Handledare: Urban Persson
Examinator: Carlos Martinez
id
9175719
date added to LUP
2024-09-30 16:20:36
date last changed
2024-09-30 16:20:36
@misc{9175719,
  abstract     = {{Under de senaste åren har byggbranschens behov ökat i många länder, i takt med ökande krav och utvecklingar, som beror på olika faktorer som till exempel tillväxt av befolknings urbanisering, ekonomisk, och investeringar i Fastighetsutveckling. En av dessa utvecklingar är att använda digitala verktyg inom byggprocesserna. Digitala metoder är en av dessa viktiga utvecklingar som företagen har börjat att använda sig av, för att driva arbetet fram på en effektivare och snabbare sätt så att nå målen och att öka kvaliteten. Visma i sin rapport om ”digitalisering ger ökad lönsamhet” år 2019, visat hur de svenska företagen hade ökat med användning av digitala verktyg på 62,7%. Undersökningen handlar om att mäta den ekonomiska faktorn och hur långt sikt dessa företagen skulle nyttja av digitalisering. Byggsektorn står lite bakom än de andra branscherna när det gäller planeringen, samordningen och användning av digitala metoder. Det kan leda till att skapa hinder och problem mellan olika aktörer som är involverade i projektet, eftersom varje aktör lämnar över sitt ansvar till den kommande aktör utan tillräckligt samarbetet mellan de olika delar där aktörerna har sitt ansvar, som kan senare påverka både ekonomi- och tidsförlust som är två viktiga faktorer i byggprocessen. Byggprocessen är en komplex uppgift som kräver att alla parter som är involverade i ett specifikt projekt, till exempel arkitekter och ingenjörer inom olika områden, att kommunicera och planera tillsammans för att avgörande projektets framgång. 
Problemet som svenska byggföretag står inför är att hitta rätt kompetens vad som gäller traditionella hantverkskunskaper och digitala erfarenhet. En undersökning gjorde av Autodesk med ungefär 1000 företag i nördiga Europa visat att 89% av de byggföretagen saknas kandidater. BIM eller Building Information Modeling som har stort betydelse i digitala revolution genom att den möjliggör att skapa en intelligenta 3D- modell och samla in och representera all information och alla funktionella egenskaper hos en byggnad eller verket, vilket underlättar arbetet mellan olika discipliner och faser i en byggnads livscykel. Detta en viktig orsak på varför har denna metod ökat att använda inom byggbranschen, då det bidrar till att komplettera och förbättra arbetsgång för att utnyttja det bästa resultat mellan parterna under byggprocess.}},
  author       = {{Jabri, Rafik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{0349-4969}},
  title        = {{Building Information Modeling (BIM) och användning av Revit}},
  year         = {{2024}},
}