Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

”Det var ju inte så han var egentligen” – En kvalitativ studie om kvinnors upplevelser av våld i nära relation och den hjälp som finns att tillgå.

Engelmann, Ronja LU (2022) SOCK07 20221
Sociology
Abstract (Swedish)
Syftet med studien har varit att öka medvetenheten och skapa förståelse för de utmaningar som kvinnor står inför när de befinner sig i relationer präglade av våld, och huruvida hjälpen som finns att tillgå upplevs vara tillräcklig. Ämnet är viktigt att belysa då mäns våld mot kvinnor är ett utbrett problem i samhället. Urvalet innefattade fem informanter. Inklusionskriterierna var: kvinnor hemmahörande i Sverige som befunnit sig i en våldsam relation med en man. De ska ha levt i samma bostad vid något tillfälle och de ska vid studiens genomförande inte längre befinna sig i sagda relation. För att samla in det empiriska materialet användes en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Tidigare forskning som presenteras är genomförd... (More)
Syftet med studien har varit att öka medvetenheten och skapa förståelse för de utmaningar som kvinnor står inför när de befinner sig i relationer präglade av våld, och huruvida hjälpen som finns att tillgå upplevs vara tillräcklig. Ämnet är viktigt att belysa då mäns våld mot kvinnor är ett utbrett problem i samhället. Urvalet innefattade fem informanter. Inklusionskriterierna var: kvinnor hemmahörande i Sverige som befunnit sig i en våldsam relation med en man. De ska ha levt i samma bostad vid något tillfälle och de ska vid studiens genomförande inte längre befinna sig i sagda relation. För att samla in det empiriska materialet användes en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Tidigare forskning som presenteras är genomförd både utomlands och i Sverige och har gett studien en övergripande bild av fenomenet och hur andra resonerat kring liknande frågeställningar. Detta gjorde att många paralleller gick att dra mellan det empiriska materialet och sagda forskning. Det teoretiska ramverket som har fungerat som redskap för analys av det empiriska materialet innefattar begreppen: patriarkatet utifrån Sylvia Walbys perspektiv, Bourdieus kapitalformer samt Goffmans dramaturgiska perspektiv.

Studiens resultat presenteras med två övergripande teman; inre- och yttre faktorer. Studien visar på att kvinnorna upplever många svårigheter kopplat till att lämna en relation präglad av våld och att det finns ett antal faktorer som har påverkat deras möjligheter att faktiskt ta det steget. Faktorerna har identifierats främst innefatta ekonomiska förutsättningar, det sociala nätverket, skam, förhoppningar, rädsla, normer och även nedbrytning. Studien visar även på att den hjälp som finns att tillgå ofta inte upplevs vara adekvat, varken resursmässigt eller rent förtroendeingivande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Engelmann, Ronja LU
supervisor
organization
course
SOCK07 20221
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
våld i nära relation, mäns våld mot kvinnor, patriarkat, fysisk misshandel, psykisk misshandel
language
Swedish
id
9182317
date added to LUP
2025-01-23 09:27:01
date last changed
2025-01-23 09:27:01
@misc{9182317,
  abstract     = {{Syftet med studien har varit att öka medvetenheten och skapa förståelse för de utmaningar som kvinnor står inför när de befinner sig i relationer präglade av våld, och huruvida hjälpen som finns att tillgå upplevs vara tillräcklig. Ämnet är viktigt att belysa då mäns våld mot kvinnor är ett utbrett problem i samhället. Urvalet innefattade fem informanter. Inklusionskriterierna var: kvinnor hemmahörande i Sverige som befunnit sig i en våldsam relation med en man. De ska ha levt i samma bostad vid något tillfälle och de ska vid studiens genomförande inte längre befinna sig i sagda relation. För att samla in det empiriska materialet användes en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Tidigare forskning som presenteras är genomförd både utomlands och i Sverige och har gett studien en övergripande bild av fenomenet och hur andra resonerat kring liknande frågeställningar. Detta gjorde att många paralleller gick att dra mellan det empiriska materialet och sagda forskning. Det teoretiska ramverket som har fungerat som redskap för analys av det empiriska materialet innefattar begreppen: patriarkatet utifrån Sylvia Walbys perspektiv, Bourdieus kapitalformer samt Goffmans dramaturgiska perspektiv. 

Studiens resultat presenteras med två övergripande teman; inre- och yttre faktorer. Studien visar på att kvinnorna upplever många svårigheter kopplat till att lämna en relation präglad av våld och att det finns ett antal faktorer som har påverkat deras möjligheter att faktiskt ta det steget. Faktorerna har identifierats främst innefatta ekonomiska förutsättningar, det sociala nätverket, skam, förhoppningar, rädsla, normer och även nedbrytning. Studien visar även på att den hjälp som finns att tillgå ofta inte upplevs vara adekvat, varken resursmässigt eller rent förtroendeingivande.}},
  author       = {{Engelmann, Ronja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{”Det var ju inte så han var egentligen” – En kvalitativ studie om kvinnors upplevelser av våld i nära relation och den hjälp som finns att tillgå.}},
  year         = {{2022}},
}