Effects of YOGA as a Physiotherapeutic intervention for Burnout: A systematic literature review
(2024)Human Movement: health and rehabilitation
- Abstract (Swedish)
- Bakgrund: Utbrändhet, klassificerad som utmattningssyndrom (ICD-10-kod F43.8A), är ett stressrelaterat tillstånd som uppstår till följd av bland annat långvarig exponering för hög arbetsbelastning utan tillräcklig återhämtning. Yoga diskuteras inom forskning som en potentiell intervention för att minska faktorer, såsom långvarig arbetsrelaterad stress och sömnsvårigheter, vilka på sikt kan leda till utvecklingen av utbrändhet.
Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt av befintlig litteratur är att undersöka sambandet mellan yoga och utmattningssyndrom i forskningsstudier som fokuserar på yoga som en intervention bland vuxna.
Studiedesign: Systematisk litteraturöversikt
Metod och material: En sökning i PubMed, CINAHL och... (More) - Bakgrund: Utbrändhet, klassificerad som utmattningssyndrom (ICD-10-kod F43.8A), är ett stressrelaterat tillstånd som uppstår till följd av bland annat långvarig exponering för hög arbetsbelastning utan tillräcklig återhämtning. Yoga diskuteras inom forskning som en potentiell intervention för att minska faktorer, såsom långvarig arbetsrelaterad stress och sömnsvårigheter, vilka på sikt kan leda till utvecklingen av utbrändhet.
Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt av befintlig litteratur är att undersöka sambandet mellan yoga och utmattningssyndrom i forskningsstudier som fokuserar på yoga som en intervention bland vuxna.
Studiedesign: Systematisk litteraturöversikt
Metod och material: En sökning i PubMed, CINAHL och PsycINFO genomfördes med relevanta sökord, och artiklar valdes ut enligt fördefinierade kriterier. Data om yogas roll för minskning av utbrändhetssymtom extraherades via Covidence.
Resultat: Totalt uppfyllde 25 artiklar inklusionskriterierna; varav 19 RCT, fyra Non-randomised experimental studie och en kvalitativ studie. Studierna undersökte effekten av yoga-interventioner på utbrändhetssymtom hos vårdpersonal och några andra serviceinriktade yrken; såsom lärare och IT personal. Utbrändhetssymptom vid baseline och efter yoga-interventionen utvärderades i de flesta av de inkluderade artiklarna genom att mäta upplevd utbrändhetsnivån, arbetsrelaterad stress och mindfulness hos studiedeltagarna. Dessutom analyserade studierna yoga interventionens påverkan på fysiologiska faktorer som blodtryck (BP), hjärtfrekvens (HR) och kortisolnivåer, vilket oftast förknippas med utmattningssyndrom.
Slutsats: De inkluderade studierna rapporterade positiva effekter av yogainterventioner för att minska utbrändhetssymtom, såsom depersonalisation och stress, samtidigt som personlig utveckling och mindfulness förbättrades. Bevisen är dock begränsade, särskilt när det gäller kortvariga interventioner, långtidseffekter och optimala praktiska parametrar. Ytterligare
forskning behövs för att bekräfta yogans effektivitet som en fysioterapeutisk intervention för minskning av utbrändhetssymtom. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9187787
- author
- Rasi, Mana
- supervisor
- organization
- year
- 2024
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Utbrändhet, Yoga, Symtom minskning, Intervention, Mindfulness, Stress, Arbetsrelaterad stress, Fysioterapi
- language
- Swedish
- id
- 9187787
- date added to LUP
- 2025-04-25 17:34:44
- date last changed
- 2025-04-25 17:34:44
@misc{9187787, abstract = {{Bakgrund: Utbrändhet, klassificerad som utmattningssyndrom (ICD-10-kod F43.8A), är ett stressrelaterat tillstånd som uppstår till följd av bland annat långvarig exponering för hög arbetsbelastning utan tillräcklig återhämtning. Yoga diskuteras inom forskning som en potentiell intervention för att minska faktorer, såsom långvarig arbetsrelaterad stress och sömnsvårigheter, vilka på sikt kan leda till utvecklingen av utbrändhet. Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt av befintlig litteratur är att undersöka sambandet mellan yoga och utmattningssyndrom i forskningsstudier som fokuserar på yoga som en intervention bland vuxna. Studiedesign: Systematisk litteraturöversikt Metod och material: En sökning i PubMed, CINAHL och PsycINFO genomfördes med relevanta sökord, och artiklar valdes ut enligt fördefinierade kriterier. Data om yogas roll för minskning av utbrändhetssymtom extraherades via Covidence. Resultat: Totalt uppfyllde 25 artiklar inklusionskriterierna; varav 19 RCT, fyra Non-randomised experimental studie och en kvalitativ studie. Studierna undersökte effekten av yoga-interventioner på utbrändhetssymtom hos vårdpersonal och några andra serviceinriktade yrken; såsom lärare och IT personal. Utbrändhetssymptom vid baseline och efter yoga-interventionen utvärderades i de flesta av de inkluderade artiklarna genom att mäta upplevd utbrändhetsnivån, arbetsrelaterad stress och mindfulness hos studiedeltagarna. Dessutom analyserade studierna yoga interventionens påverkan på fysiologiska faktorer som blodtryck (BP), hjärtfrekvens (HR) och kortisolnivåer, vilket oftast förknippas med utmattningssyndrom. Slutsats: De inkluderade studierna rapporterade positiva effekter av yogainterventioner för att minska utbrändhetssymtom, såsom depersonalisation och stress, samtidigt som personlig utveckling och mindfulness förbättrades. Bevisen är dock begränsade, särskilt när det gäller kortvariga interventioner, långtidseffekter och optimala praktiska parametrar. Ytterligare forskning behövs för att bekräfta yogans effektivitet som en fysioterapeutisk intervention för minskning av utbrändhetssymtom.}}, author = {{Rasi, Mana}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Effects of YOGA as a Physiotherapeutic intervention for Burnout: A systematic literature review}}, year = {{2024}}, }