Att vara en läsare - En socialantropologisk studie om unga bokläsare och deras relation till boken, ritualen och kapitalet.
(2025) SANK03 20251Social Anthropology
- Abstract (Swedish)
- Denna uppsats handlar om hur unga bokläsare ser på sin och andras läsning och hur de förhåller sig till det tillskrivna värdet läsning och böcker har i samhället. Dessutom behandlas även deras relation till boken som objekt och läsritualen. Utifrån åtta djupgående intervjuer med läsare i 20-30 årsåldern och teori om symboliskt kapital, fin-och fulkultur, ritual och materialitet diskuteras detta i uppsatsen. Resultatet visar att läsarna ser läsning som något inneboende gott, och att de är väldigt tacksamma över att ha läsning i sitt liv då det har format dem till bättre människor. Samtidigt finns det åsikter om vilken sorts litteratur som faktiskt är bra, men slutsatsen hos respondenterna är att så länge man läser är det bra. Läsritualen... (More)
- Denna uppsats handlar om hur unga bokläsare ser på sin och andras läsning och hur de förhåller sig till det tillskrivna värdet läsning och böcker har i samhället. Dessutom behandlas även deras relation till boken som objekt och läsritualen. Utifrån åtta djupgående intervjuer med läsare i 20-30 årsåldern och teori om symboliskt kapital, fin-och fulkultur, ritual och materialitet diskuteras detta i uppsatsen. Resultatet visar att läsarna ser läsning som något inneboende gott, och att de är väldigt tacksamma över att ha läsning i sitt liv då det har format dem till bättre människor. Samtidigt finns det åsikter om vilken sorts litteratur som faktiskt är bra, men slutsatsen hos respondenterna är att så länge man läser är det bra. Läsritualen ser olika ut från person till person men det gemensamma draget är att respondenterna behöver skapa en situation som får dem att vilja läsa. Objektet bok visar sig också vara viktig för dem då den inte bara är en central del av ritualen, utan också väcker positiva känslor som belyser läsarnas stora kärlek för både boken i sig och läsning som aktivitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9194144
- author
- Hellwig Ros, Rakel LU
- supervisor
- organization
- course
- SANK03 20251
- year
- 2025
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- socialantropologi, symboliskt kapital, ritual, läsning, fritidsläsning, litteratur, böcker, finkultur och fulkultur.
- language
- Swedish
- id
- 9194144
- date added to LUP
- 2025-06-07 20:41:26
- date last changed
- 2025-06-07 20:41:26
@misc{9194144, abstract = {{Denna uppsats handlar om hur unga bokläsare ser på sin och andras läsning och hur de förhåller sig till det tillskrivna värdet läsning och böcker har i samhället. Dessutom behandlas även deras relation till boken som objekt och läsritualen. Utifrån åtta djupgående intervjuer med läsare i 20-30 årsåldern och teori om symboliskt kapital, fin-och fulkultur, ritual och materialitet diskuteras detta i uppsatsen. Resultatet visar att läsarna ser läsning som något inneboende gott, och att de är väldigt tacksamma över att ha läsning i sitt liv då det har format dem till bättre människor. Samtidigt finns det åsikter om vilken sorts litteratur som faktiskt är bra, men slutsatsen hos respondenterna är att så länge man läser är det bra. Läsritualen ser olika ut från person till person men det gemensamma draget är att respondenterna behöver skapa en situation som får dem att vilja läsa. Objektet bok visar sig också vara viktig för dem då den inte bara är en central del av ritualen, utan också väcker positiva känslor som belyser läsarnas stora kärlek för både boken i sig och läsning som aktivitet.}}, author = {{Hellwig Ros, Rakel}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Att vara en läsare - En socialantropologisk studie om unga bokläsare och deras relation till boken, ritualen och kapitalet.}}, year = {{2025}}, }