Deceptive patterns eller smart UX-design?
(2025) SYSK16 20251Department of Informatics
- Abstract (Swedish)
- Denna kandidatuppsats undersöker hur användare uppfattar så kallade ”deceptive patterns” - vilseledande designmönster - i digitala användargränssnitt, samt var gränsen går mellan påverkan och manipulation. Studien kombinerar en kvantitativ enkätundersökning med en kvalitativ intervjustudie för att fånga både bredd och djup i ämnet. Enkäten, som riktades till svenska internetanvändare, inkluderade scenariobaserade frågor om vanliga deceptive patterns såsom förvalda alternativ, gömda kostnader och svårigheter att avsluta prenumerationer. Resultaten visar att många användare känner igen dessa mönster, men trots sin kritiska inställning accepterar de dem i praktiken. Effektivitet, bekvämlighet, valbarhet och transparens framstår som faktorer... (More)
- Denna kandidatuppsats undersöker hur användare uppfattar så kallade ”deceptive patterns” - vilseledande designmönster - i digitala användargränssnitt, samt var gränsen går mellan påverkan och manipulation. Studien kombinerar en kvantitativ enkätundersökning med en kvalitativ intervjustudie för att fånga både bredd och djup i ämnet. Enkäten, som riktades till svenska internetanvändare, inkluderade scenariobaserade frågor om vanliga deceptive patterns såsom förvalda alternativ, gömda kostnader och svårigheter att avsluta prenumerationer. Resultaten visar att många användare känner igen dessa mönster, men trots sin kritiska inställning accepterar de dem i praktiken. Effektivitet, bekvämlighet, valbarhet och transparens framstår som faktorer som mildrar upplevelsen av manipulation. Samtidigt visar analysen att kontext och digital vana påverkar hur designen tolkas. Expertintervjuerna pekar på att gränsen mellan legitim påverkan och vilseledande manipulation är flytande och kontextberoende, där intention, transparens och användarkontroll är avgörande faktorer. Studien visar också att juridiska ramar som GDPR och DSA erbjuder viss reglering, men att tillsynen är svag och att stort ansvar faller på designpraktiken själv. Slutsatserna pekar på att gränsen mellan påverkan och manipulation är komplex och kontextberoende, vilket pekar på behovet av både fortsatt forskning och en mer etiskt medveten designpraxis. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9201063
- author
- Lindström, Mathias LU ; Skoog, Carl LU and Vediashkina, Mariia LU
- supervisor
- organization
- alternative title
- Deceptive patterns eller smart UX-design?: En studie om gränsen mellan påverkan och acceptans i digitala användargränssnitt.
- course
- SYSK16 20251
- year
- 2025
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Deceptive patterns, Dark Patterns, UX-design, Användarupplevelse
- language
- Swedish
- id
- 9201063
- date added to LUP
- 2025-06-17 15:20:44
- date last changed
- 2025-06-17 15:20:44
@misc{9201063, abstract = {{Denna kandidatuppsats undersöker hur användare uppfattar så kallade ”deceptive patterns” - vilseledande designmönster - i digitala användargränssnitt, samt var gränsen går mellan påverkan och manipulation. Studien kombinerar en kvantitativ enkätundersökning med en kvalitativ intervjustudie för att fånga både bredd och djup i ämnet. Enkäten, som riktades till svenska internetanvändare, inkluderade scenariobaserade frågor om vanliga deceptive patterns såsom förvalda alternativ, gömda kostnader och svårigheter att avsluta prenumerationer. Resultaten visar att många användare känner igen dessa mönster, men trots sin kritiska inställning accepterar de dem i praktiken. Effektivitet, bekvämlighet, valbarhet och transparens framstår som faktorer som mildrar upplevelsen av manipulation. Samtidigt visar analysen att kontext och digital vana påverkar hur designen tolkas. Expertintervjuerna pekar på att gränsen mellan legitim påverkan och vilseledande manipulation är flytande och kontextberoende, där intention, transparens och användarkontroll är avgörande faktorer. Studien visar också att juridiska ramar som GDPR och DSA erbjuder viss reglering, men att tillsynen är svag och att stort ansvar faller på designpraktiken själv. Slutsatserna pekar på att gränsen mellan påverkan och manipulation är komplex och kontextberoende, vilket pekar på behovet av både fortsatt forskning och en mer etiskt medveten designpraxis.}}, author = {{Lindström, Mathias and Skoog, Carl and Vediashkina, Mariia}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Deceptive patterns eller smart UX-design?}}, year = {{2025}}, }