Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hjälpa eller stjälpa? - En kritisk diskursanalys av intervjudata angående sex mot ersättning i Sverige

Ekström, Tove LU and Bucht, Elsa LU (2025) SOCK10 20251
Sociology
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats är att bättre förstå komplexiteten i hur ”sex mot ersättning” adresseras i Sverige. Utifrån Sveriges sexköpslag, som är utformad för att skydda kvinnor mot ett patriarkalt förtryck, är det av intresse att undersöka diskussionen om sex mot ersättning och hur stöd- och skyddsåtgärder utformas. Analysen fokuserar på de diskurser som används av aktörer som på olika sätt arbetar med frågor som rör sex mot ersättning. Forskningsfrågorna för denna studie inkluderar: (1) Vilka diskurser återfinns bland olika aktörer som har erfarenhet av att arbeta med frågor som rör individer som säljer sex? och (2) Hur motiveras stöd- och skyddsinsatser i de arbetsmetoder som aktörerna anför och vilka diskurser indikerar dessa? För att... (More)
Syftet med denna uppsats är att bättre förstå komplexiteten i hur ”sex mot ersättning” adresseras i Sverige. Utifrån Sveriges sexköpslag, som är utformad för att skydda kvinnor mot ett patriarkalt förtryck, är det av intresse att undersöka diskussionen om sex mot ersättning och hur stöd- och skyddsåtgärder utformas. Analysen fokuserar på de diskurser som används av aktörer som på olika sätt arbetar med frågor som rör sex mot ersättning. Forskningsfrågorna för denna studie inkluderar: (1) Vilka diskurser återfinns bland olika aktörer som har erfarenhet av att arbeta med frågor som rör individer som säljer sex? och (2) Hur motiveras stöd- och skyddsinsatser i de arbetsmetoder som aktörerna anför och vilka diskurser indikerar dessa? För att besvara dessa frågor genomfördes en kritisk diskursanalys av intervjuer med personer anställda på Länsstyrelsen Skåne, Evonhuset, Noomi, Polisen, Frälsningsarmén Helsingborg och Red Umbrella Sverige. Analysen klargör hur fenomenet sex mot ersättning ramas in och vilka diskurs som aktualiseras. Därefter undersöks hur detta tillämpas i ett socialt sammanhang, i synnerhet hur stöd- och skyddsåtgärder utformas och sammanflätas med de diskurser som används i det svenska samhället. Utifrån analysen går det att konstatera att det finns två synliga diskurser gällande sex mot ersättning i Sverige, den radikalfeministiska och den liberalfeministiska. Framträdande i resultatet är att den radikalfeministiska diskursen genomsyrar arbetet hos majoriteten av våra respondenter. Samtidigt framträder motsägelsefulla diskurser, främst i arbetet med stöd- och skyddsåtgärder. Detta tyder på en mer liberal feministisk diskurs samtidigt som organisationens språkbruk till stor del reproducerar en prostitutionskritisk diskurs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekström, Tove LU and Bucht, Elsa LU
supervisor
organization
course
SOCK10 20251
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sex mot ersättning, prostitution, sexarbete, kritisk diskursanalys, radikalfeminism, liberalfeminism, stöd- och skyddsinsatser.
language
Swedish
id
9201890
date added to LUP
2025-06-18 10:26:56
date last changed
2025-06-18 10:26:56
@misc{9201890,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats är att bättre förstå komplexiteten i hur ”sex mot ersättning” adresseras i Sverige. Utifrån Sveriges sexköpslag, som är utformad för att skydda kvinnor mot ett patriarkalt förtryck, är det av intresse att undersöka diskussionen om sex mot ersättning och hur stöd- och skyddsåtgärder utformas. Analysen fokuserar på de diskurser som används av aktörer som på olika sätt arbetar med frågor som rör sex mot ersättning. Forskningsfrågorna för denna studie inkluderar: (1) Vilka diskurser återfinns bland olika aktörer som har erfarenhet av att arbeta med frågor som rör individer som säljer sex? och (2) Hur motiveras stöd- och skyddsinsatser i de arbetsmetoder som aktörerna anför och vilka diskurser indikerar dessa? För att besvara dessa frågor genomfördes en kritisk diskursanalys av intervjuer med personer anställda på Länsstyrelsen Skåne, Evonhuset, Noomi, Polisen, Frälsningsarmén Helsingborg och Red Umbrella Sverige. Analysen klargör hur fenomenet sex mot ersättning ramas in och vilka diskurs som aktualiseras. Därefter undersöks hur detta tillämpas i ett socialt sammanhang, i synnerhet hur stöd- och skyddsåtgärder utformas och sammanflätas med de diskurser som används i det svenska samhället. Utifrån analysen går det att konstatera att det finns två synliga diskurser gällande sex mot ersättning i Sverige, den radikalfeministiska och den liberalfeministiska. Framträdande i resultatet är att den radikalfeministiska diskursen genomsyrar arbetet hos majoriteten av våra respondenter. Samtidigt framträder motsägelsefulla diskurser, främst i arbetet med stöd- och skyddsåtgärder. Detta tyder på en mer liberal feministisk diskurs samtidigt som organisationens språkbruk till stor del reproducerar en prostitutionskritisk diskurs.}},
  author       = {{Ekström, Tove and Bucht, Elsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hjälpa eller stjälpa? - En kritisk diskursanalys av intervjudata angående sex mot ersättning i Sverige}},
  year         = {{2025}},
}