Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Finns det en annan förklaring till Hjälmsjöfynden än den naturliga bristen på flinta eller att det var en sydlig utpost av en kvartsbaserad kultur?

Brink, Kristoffer (2007)
Archaeology
Abstract (Swedish)
En skånsk kvartsboplats, var det en unik händelse?

Hösten 1995 gjordes ett sensationellt fynd i nordvästra Skåne. Den första stenåldersboplatsen som kvartsen dominerade, både till antalet och till vikt, hittades vid Hjälmsjöns strand.

Uppsatsen kommer att behandla denna plats. Jag kommer att göra en beskrivning av fördelarna och nackdelarna med kvarts respektive flinta. En uppställning på stereotypa bosättningar i Skåne och Småland kommer jag också att göra, detta för att kunna se vilka influenser som är starkast på den här platsen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brink, Kristoffer
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
nordvästra Skåne, Hjälmsjö, Kvarts, skånes skogsbygd, Archaeology, Arkeologi
language
Swedish
id
1319180
date added to LUP
2008-01-05 00:00:00
date last changed
2008-01-08 00:00:00
@misc{1319180,
  abstract     = {{En skånsk kvartsboplats, var det en unik händelse?

Hösten 1995 gjordes ett sensationellt fynd i nordvästra Skåne. Den första stenåldersboplatsen som kvartsen dominerade, både till antalet och till vikt, hittades vid Hjälmsjöns strand.

Uppsatsen kommer att behandla denna plats. Jag kommer att göra en beskrivning av fördelarna och nackdelarna med kvarts respektive flinta. En uppställning på stereotypa bosättningar i Skåne och Småland kommer jag också att göra, detta för att kunna se vilka influenser som är starkast på den här platsen.}},
  author       = {{Brink, Kristoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Finns det en annan förklaring till Hjälmsjöfynden än den naturliga bristen på flinta eller att det var en sydlig utpost av en kvartsbaserad kultur?}},
  year         = {{2007}},
}