Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Why nations don't go to war En komparativ analys av Frankrikes och Tysklands ställningstagande emot Irakkriget 2003

Frostgård, Mårten and Rothzén, Maria (2006)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
USA:s president George W. Bushs planer på ett krig i Irak mottogs med blandade känslor av Europas ledare. Frankrike och Tyskland var två av de länder som tog täten för en stark opposition mot detta krig och deras beslut kom att orsaka en kris i de transatlantiska relationerna.

Syftet med denna uppsats är att analysera vilka faktorer som låg bakom Frankrikes och Tysklands ställningstagande, och klarlägga hur olika faktorer kan resultera i ett liknande beslut. Studien är av komparativ art och genomförs på de tre utrikespolitiska analysnivåerna internationell systemnivå, statsnivå och individnivå. Vår uppsats är en teorikonsumerande studie, vilket innebär att fallen står i centrum. Vi argumenterar för att Frankrikes beslut i större... (More)
USA:s president George W. Bushs planer på ett krig i Irak mottogs med blandade känslor av Europas ledare. Frankrike och Tyskland var två av de länder som tog täten för en stark opposition mot detta krig och deras beslut kom att orsaka en kris i de transatlantiska relationerna.

Syftet med denna uppsats är att analysera vilka faktorer som låg bakom Frankrikes och Tysklands ställningstagande, och klarlägga hur olika faktorer kan resultera i ett liknande beslut. Studien är av komparativ art och genomförs på de tre utrikespolitiska analysnivåerna internationell systemnivå, statsnivå och individnivå. Vår uppsats är en teorikonsumerande studie, vilket innebär att fallen står i centrum. Vi argumenterar för att Frankrikes beslut i större utsträckning var rationellt, i jämförelse med Tysklands, där valet till Förbundsdagen resulterade i ett villkorslöst, och på så sätt, mer opportunistiskt beslut. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Frostgård, Mårten and Rothzén, Maria
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Irakkrisen, Teorikonsumerande, Komparativ metod, Frankrike, Tyskland, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap
language
Swedish
id
1323579
date added to LUP
2007-01-07 00:00:00
date last changed
2007-01-30 00:00:00
@misc{1323579,
  abstract     = {{USA:s president George W. Bushs planer på ett krig i Irak mottogs med blandade känslor av Europas ledare. Frankrike och Tyskland var två av de länder som tog täten för en stark opposition mot detta krig och deras beslut kom att orsaka en kris i de transatlantiska relationerna.

Syftet med denna uppsats är att analysera vilka faktorer som låg bakom Frankrikes och Tysklands ställningstagande, och klarlägga hur olika faktorer kan resultera i ett liknande beslut. Studien är av komparativ art och genomförs på de tre utrikespolitiska analysnivåerna internationell systemnivå, statsnivå och individnivå. Vår uppsats är en teorikonsumerande studie, vilket innebär att fallen står i centrum. Vi argumenterar för att Frankrikes beslut i större utsträckning var rationellt, i jämförelse med Tysklands, där valet till Förbundsdagen resulterade i ett villkorslöst, och på så sätt, mer opportunistiskt beslut.}},
  author       = {{Frostgård, Mårten and Rothzén, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Why nations don't go to war En komparativ analys av Frankrikes och Tysklands ställningstagande emot Irakkriget 2003}},
  year         = {{2006}},
}