Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Trelleborgen : om bruket av en borg i upplevelsemarknadens kulturarvsproduktion

Widerberg, Tiina (2007)
Division of Ethnology
Abstract (Swedish)
De senaste årens kulturarvsdiskussioner har präglats av sambandet mellan kulturarv och regional utveckling. Utgångspunkten för denna uppsats är en upplevelseanläggning; den så kallade Trelleborgen i den sydskånska staden Trelleborg. Borgen är en rekonstruktion av en fjärdedels ringborg som man funnit spår av i samband med uppdragsutgrävningar under slutet av 1980-talet.

Uppsatsen belyser ett exempel på kulturarvsproduktion, där stora resurser satsas i investeringsprojekt kopplade till kulturarv. Risken är dock överhängande att många av dessa projekt misslyckas till följd av aldrig införlivade kulturpolitiska visioner, eller som ett led i konkurrensen om turisterna.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Widerberg, Tiina
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Cultural anthropology, Tourism, Trelleborg, turism, kulturturism, Trelleborgen, kulturarv, ethnology, Kulturantropologi, etnologi
language
Swedish
id
1324371
date added to LUP
2007-11-12 00:00:00
date last changed
2009-11-24 11:32:49
@misc{1324371,
  abstract     = {{De senaste årens kulturarvsdiskussioner har präglats av sambandet mellan kulturarv och regional utveckling. Utgångspunkten för denna uppsats är en upplevelseanläggning; den så kallade Trelleborgen i den sydskånska staden Trelleborg. Borgen är en rekonstruktion av en fjärdedels ringborg som man funnit spår av i samband med uppdragsutgrävningar under slutet av 1980-talet.

Uppsatsen belyser ett exempel på kulturarvsproduktion, där stora resurser satsas i investeringsprojekt kopplade till kulturarv. Risken är dock överhängande att många av dessa projekt misslyckas till följd av aldrig införlivade kulturpolitiska visioner, eller som ett led i konkurrensen om turisterna.}},
  author       = {{Widerberg, Tiina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Trelleborgen : om bruket av en borg i upplevelsemarknadens kulturarvsproduktion}},
  year         = {{2007}},
}