Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Demokratisering som konfliktlösningsmekanism Ett alternativ för ett sargat Rwanda?

Jönsson, Emelie and Wallin, Teresea (2006)
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsens frågeställning är: På vilket sätt kan demokratisering fungera som konfliktlösningsmekanism efter folkmordet i Rwanda?

Folkmordet i Rwanda kan ses i ljuset av att det var ett inbördeskrig med etniska grunder. För att lösa konflikter av denna typ driver vi tesen att demokratisering är den konfliktlösningsmekanism som är mest lämpad på sikt. Vi applicerar teorier från konfliktlösning och demokratisering, och kombinerar dessa för att nå svar på vår frågeställning. Consociationalteorin är vår huvudsakliga teori, då den är utvecklad för etniskt splittrade samhällen. Teorierna vi använder oss av visar sig stödja vår tes. Resultatet vi når är att demokratisering som konfliktlösningsmekanism i etniska konflikter kan minska risken för... (More)
Uppsatsens frågeställning är: På vilket sätt kan demokratisering fungera som konfliktlösningsmekanism efter folkmordet i Rwanda?

Folkmordet i Rwanda kan ses i ljuset av att det var ett inbördeskrig med etniska grunder. För att lösa konflikter av denna typ driver vi tesen att demokratisering är den konfliktlösningsmekanism som är mest lämpad på sikt. Vi applicerar teorier från konfliktlösning och demokratisering, och kombinerar dessa för att nå svar på vår frågeställning. Consociationalteorin är vår huvudsakliga teori, då den är utvecklad för etniskt splittrade samhällen. Teorierna vi använder oss av visar sig stödja vår tes. Resultatet vi når är att demokratisering som konfliktlösningsmekanism i etniska konflikter kan minska risken för våldsamheter när spänning uppstår mellan olika etniska grupper och fördela det politiska inflytandet. Införandet av demokrati och en inkluderande politik leder till att alla grupper i samhället får inflytande. Det leder till en miljö där konflikter som uppkommer kan hanteras inom ramarna för demokrati. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Emelie and Wallin, Teresea
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Rwanda, Folkmord, Etnisk konflikt, Konfliktlösning, Demokratisering, Social sciences, Samhällsvetenskaper, Political and administrative sciences, Statsvetenskap, förvaltningskunskap
language
Swedish
id
1327256
date added to LUP
2006-06-27 00:00:00
date last changed
2006-06-27 00:00:00
@misc{1327256,
  abstract     = {{Uppsatsens frågeställning är: På vilket sätt kan demokratisering fungera som konfliktlösningsmekanism efter folkmordet i Rwanda?

Folkmordet i Rwanda kan ses i ljuset av att det var ett inbördeskrig med etniska grunder. För att lösa konflikter av denna typ driver vi tesen att demokratisering är den konfliktlösningsmekanism som är mest lämpad på sikt. Vi applicerar teorier från konfliktlösning och demokratisering, och kombinerar dessa för att nå svar på vår frågeställning. Consociationalteorin är vår huvudsakliga teori, då den är utvecklad för etniskt splittrade samhällen. Teorierna vi använder oss av visar sig stödja vår tes. Resultatet vi når är att demokratisering som konfliktlösningsmekanism i etniska konflikter kan minska risken för våldsamheter när spänning uppstår mellan olika etniska grupper och fördela det politiska inflytandet. Införandet av demokrati och en inkluderande politik leder till att alla grupper i samhället får inflytande. Det leder till en miljö där konflikter som uppkommer kan hanteras inom ramarna för demokrati.}},
  author       = {{Jönsson, Emelie and Wallin, Teresea}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Demokratisering som konfliktlösningsmekanism Ett alternativ för ett sargat Rwanda?}},
  year         = {{2006}},
}