Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Guanxi & Nätverk - hur svenska företag utvecklar personliga relationer i Kina

Magnusson, Gustav (2004)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Studiens syfte är att analysera och beskriva hur representanter för svenska företag utvecklar och underhåller personliga relationer i syfte att fördjupa dessa med sin kinesiska partner i Kina. Studien kan i första hand vara ett hjälpmedel för redan etablerade svenska företag i Kina. Utgångspunkten för studien har varit den kinesiska synen på relationer, guanxi och den västerländska nätverksteorin. En jämförelse mellan dessa två synsätt bidrar till att klargöra problematiken för svenska företag att bygga relationer. Därefter har ett antal svenska företag/organisationer varit föremål för koppling mellan teori och praktik. Både sociala och affärsmässiga aktiviteter utförs vilket kräver både en lokal närvaro och tid. De sociala aktiviteterna... (More)
Studiens syfte är att analysera och beskriva hur representanter för svenska företag utvecklar och underhåller personliga relationer i syfte att fördjupa dessa med sin kinesiska partner i Kina. Studien kan i första hand vara ett hjälpmedel för redan etablerade svenska företag i Kina. Utgångspunkten för studien har varit den kinesiska synen på relationer, guanxi och den västerländska nätverksteorin. En jämförelse mellan dessa två synsätt bidrar till att klargöra problematiken för svenska företag att bygga relationer. Därefter har ett antal svenska företag/organisationer varit föremål för koppling mellan teori och praktik. Både sociala och affärsmässiga aktiviteter utförs vilket kräver både en lokal närvaro och tid. De sociala aktiviteterna är en nödvändighet för att lära känna den kinesiska partnern och dennas behov men det är inte säkert att den leder till någonting positivt för företaget. De instrumentala aktiviteterna verkar vara de slutliga som avgör om relationen förbättras eller försämras. Guanxi skall användas restriktivt och då ingen annan lösning finns för att undvika att hamna i en situation där företaget inte kan återgälda det kinesiska företaget en tjänst vid ett senare tillfälle. Det är nyttigt att ha guanxi med flera individer på olika nivåer inom det kinesiska företaget för att vända sig till om något inte går enligt planerna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Gustav
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Guanxi, Kina, relationsutveckling, dyad, nätverk, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1339012
date added to LUP
2004-01-14 00:00:00
date last changed
2012-04-02 15:24:53
@misc{1339012,
  abstract     = {{Studiens syfte är att analysera och beskriva hur representanter för svenska företag utvecklar och underhåller personliga relationer i syfte att fördjupa dessa med sin kinesiska partner i Kina. Studien kan i första hand vara ett hjälpmedel för redan etablerade svenska företag i Kina. Utgångspunkten för studien har varit den kinesiska synen på relationer, guanxi och den västerländska nätverksteorin. En jämförelse mellan dessa två synsätt bidrar till att klargöra problematiken för svenska företag att bygga relationer. Därefter har ett antal svenska företag/organisationer varit föremål för koppling mellan teori och praktik. Både sociala och affärsmässiga aktiviteter utförs vilket kräver både en lokal närvaro och tid. De sociala aktiviteterna är en nödvändighet för att lära känna den kinesiska partnern och dennas behov men det är inte säkert att den leder till någonting positivt för företaget. De instrumentala aktiviteterna verkar vara de slutliga som avgör om relationen förbättras eller försämras. Guanxi skall användas restriktivt och då ingen annan lösning finns för att undvika att hamna i en situation där företaget inte kan återgälda det kinesiska företaget en tjänst vid ett senare tillfälle. Det är nyttigt att ha guanxi med flera individer på olika nivåer inom det kinesiska företaget för att vända sig till om något inte går enligt planerna.}},
  author       = {{Magnusson, Gustav}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Guanxi & Nätverk - hur svenska företag utvecklar personliga relationer i Kina}},
  year         = {{2004}},
}