Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vad påverkar storleken på budpremien i praktiken? - en studie av några faktorer

Schönström, André and Kjellberg, Christoffer (2004)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syfte: Syftet med denna undersökning är att öka förståelsen om vad som kan tänkas påverka storleken på budpremien. Metod: Denna studie är uppbyggd på 158 uppköp från 1990 fram till 2003 på Stockholmsbörsens A och O listor. Det är en kvantitativ studie med en induktiv ansats. Vi har valt att undersöka vilken inverkan följande sex faktorer har på budpremien: ägarstrukturen, börsvärdet, börshumöret, betalningssättet, differentierade aktieslag och om uppköparen är svensk eller utländsk. Detta material presenteras sedan i univariata och bivariata analyser. Slutsatser: Inget stöd hittas för att börshumöret och röstdifferentierade aktier skulle ha en inverkan på budpremien. Författarna hittar visst stöd för att ägarstrukturen och börsvärdet... (More)
Syfte: Syftet med denna undersökning är att öka förståelsen om vad som kan tänkas påverka storleken på budpremien. Metod: Denna studie är uppbyggd på 158 uppköp från 1990 fram till 2003 på Stockholmsbörsens A och O listor. Det är en kvantitativ studie med en induktiv ansats. Vi har valt att undersöka vilken inverkan följande sex faktorer har på budpremien: ägarstrukturen, börsvärdet, börshumöret, betalningssättet, differentierade aktieslag och om uppköparen är svensk eller utländsk. Detta material presenteras sedan i univariata och bivariata analyser. Slutsatser: Inget stöd hittas för att börshumöret och röstdifferentierade aktier skulle ha en inverkan på budpremien. Författarna hittar visst stöd för att ägarstrukturen och börsvärdet påverkar budpremien. Författarna hittar stöd för att betalningssättet och, om uppköparen är svensk eller utländsk, har inverkan på budpremien. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Schönström, André and Kjellberg, Christoffer
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bud, budpremie, uppköp, målbolag, synergi, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1339161
date added to LUP
2004-06-07 00:00:00
date last changed
2012-04-02 15:11:13
@misc{1339161,
  abstract     = {{Syfte: Syftet med denna undersökning är att öka förståelsen om vad som kan tänkas påverka storleken på budpremien. Metod: Denna studie är uppbyggd på 158 uppköp från 1990 fram till 2003 på Stockholmsbörsens A och O listor. Det är en kvantitativ studie med en induktiv ansats. Vi har valt att undersöka vilken inverkan följande sex faktorer har på budpremien: ägarstrukturen, börsvärdet, börshumöret, betalningssättet, differentierade aktieslag och om uppköparen är svensk eller utländsk. Detta material presenteras sedan i univariata och bivariata analyser. Slutsatser: Inget stöd hittas för att börshumöret och röstdifferentierade aktier skulle ha en inverkan på budpremien. Författarna hittar visst stöd för att ägarstrukturen och börsvärdet påverkar budpremien. Författarna hittar stöd för att betalningssättet och, om uppköparen är svensk eller utländsk, har inverkan på budpremien.}},
  author       = {{Schönström, André and Kjellberg, Christoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vad påverkar storleken på budpremien i praktiken? - en studie av några faktorer}},
  year         = {{2004}},
}