Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Varumärkeskapitalsbyggande inom livsmedelsbranschen - En studie ur ett företagsperspektiv

Skoglösa, Daniel and Johansson, Magnus (2005)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
I takt med att kvaliteten på EMV stiger, samt att allt fler lågprisaktörer etablerar sig på den svenska livsmedelsmarknaden, hårdnar konkurrensen. För att stå sig i denna hårdnande konkurrens krävs det att man skapar ett starkt varumärkeskapital. Någon modell för hur man skapar varumärkeskapital inom livsmedelsbranschen finns dock inte idag och framför allt inte relaterat till den svenska marknaden. Uppsatsens syfte har därför varit att genom en kombinerat explorativ och beskrivande undersökning utveckla befintliga modeller med en mer detaljerad begreppsbild över hur svenska företag inom livsmedelsbranschen skapar varumärkeskapital. Det har visat sig att man framför allt satsar på att förmedla produkternas funktionella egenskaper snarare... (More)
I takt med att kvaliteten på EMV stiger, samt att allt fler lågprisaktörer etablerar sig på den svenska livsmedelsmarknaden, hårdnar konkurrensen. För att stå sig i denna hårdnande konkurrens krävs det att man skapar ett starkt varumärkeskapital. Någon modell för hur man skapar varumärkeskapital inom livsmedelsbranschen finns dock inte idag och framför allt inte relaterat till den svenska marknaden. Uppsatsens syfte har därför varit att genom en kombinerat explorativ och beskrivande undersökning utveckla befintliga modeller med en mer detaljerad begreppsbild över hur svenska företag inom livsmedelsbranschen skapar varumärkeskapital. Det har visat sig att man framför allt satsar på att förmedla produkternas funktionella egenskaper snarare än att skapa en image. Bland de funktionella egenskaperna var smak det absolut viktigaste attributet. Vid sidan av detta försökte man i den mån det var möjligt att skapa en trygghetskänsla hos konsumenterna, bland annat med hjälp av välkända varumärkesnamn och en jämn kvalitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Skoglösa, Daniel and Johansson, Magnus
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Varumärkeskapital, Livsmedel, Dagligvaruhandel, EMV, LMV, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1343268
date added to LUP
2005-06-09 00:00:00
date last changed
2012-04-02 15:35:26
@misc{1343268,
  abstract     = {{I takt med att kvaliteten på EMV stiger, samt att allt fler lågprisaktörer etablerar sig på den svenska livsmedelsmarknaden, hårdnar konkurrensen. För att stå sig i denna hårdnande konkurrens krävs det att man skapar ett starkt varumärkeskapital. Någon modell för hur man skapar varumärkeskapital inom livsmedelsbranschen finns dock inte idag och framför allt inte relaterat till den svenska marknaden. Uppsatsens syfte har därför varit att genom en kombinerat explorativ och beskrivande undersökning utveckla befintliga modeller med en mer detaljerad begreppsbild över hur svenska företag inom livsmedelsbranschen skapar varumärkeskapital. Det har visat sig att man framför allt satsar på att förmedla produkternas funktionella egenskaper snarare än att skapa en image. Bland de funktionella egenskaperna var smak det absolut viktigaste attributet. Vid sidan av detta försökte man i den mån det var möjligt att skapa en trygghetskänsla hos konsumenterna, bland annat med hjälp av välkända varumärkesnamn och en jämn kvalitet.}},
  author       = {{Skoglösa, Daniel and Johansson, Magnus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Varumärkeskapitalsbyggande inom livsmedelsbranschen - En studie ur ett företagsperspektiv}},
  year         = {{2005}},
}