Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den verkliga bilden av förhandlingar - Faktorerna som teorin förbisett

Hammar, Hugo ; Malm, Carl-Christian and Patel, Amit (2004)
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Problem: Förhandlingslitteraturen har under de senaste decennierna haft en säregen utveckling, och forskare har debatterat vilka beståndsdelar och element som egentligen ska anses bygga upp förhandlingar. Det finns idag därför en risk att förhandlare kan få en snedvriden bild av förhandlingar i verkligheten. Syfte: Studiens syfte är att öka förståelsen för förhandlingssituationen och belysa de faktorer som kan påverka dess utfall. Metod: I denna uppsats har en fyrstegsmodell utvecklats. Denna utgörs av informatonsinsamlingssteg med fyra olika ontologiska status; litteratur, seminarie/intervjuer, semi-realitet och verklighet. Denna modell har möjliggjort vidare analys i enlighet med arbetets syfte. Slutsats: Resultaten har visat att... (More)
Problem: Förhandlingslitteraturen har under de senaste decennierna haft en säregen utveckling, och forskare har debatterat vilka beståndsdelar och element som egentligen ska anses bygga upp förhandlingar. Det finns idag därför en risk att förhandlare kan få en snedvriden bild av förhandlingar i verkligheten. Syfte: Studiens syfte är att öka förståelsen för förhandlingssituationen och belysa de faktorer som kan påverka dess utfall. Metod: I denna uppsats har en fyrstegsmodell utvecklats. Denna utgörs av informatonsinsamlingssteg med fyra olika ontologiska status; litteratur, seminarie/intervjuer, semi-realitet och verklighet. Denna modell har möjliggjort vidare analys i enlighet med arbetets syfte. Slutsats: Resultaten har visat att förhandlingslitteraturen måste anpassas till de aspekter som verkligen spelar in i interaktionen mellan förhandlingsparter. Dessa utgörs bl.a. av socialpsykologiska aspekter som t.ex. social interaktionism och interpersonella variabler såsom t.ex. spegeljaget. Dessutom bör personliga egenskaper få ett slutgiltigt erkännande som en viktig faktor i förhandlingar. Ifall förhandlare skulle ha möjlighet att på ett djupare plan kunna ta till sig rätt utbildning och kunskaper, skulle de flesta av dessa ha möjlighet att nå bättre utfall. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hammar, Hugo ; Malm, Carl-Christian and Patel, Amit
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1347318
date added to LUP
2004-10-08 00:00:00
date last changed
2012-04-02 15:15:33
@misc{1347318,
  abstract     = {{Problem:	Förhandlingslitteraturen har under de senaste decennierna haft en säregen utveckling, och forskare har debatterat vilka beståndsdelar och element som egentligen ska anses bygga upp förhandlingar. Det finns idag därför en risk att förhandlare kan få en snedvriden bild av förhandlingar i verkligheten. Syfte:	Studiens syfte är att öka förståelsen för förhandlingssituationen och belysa de faktorer som kan påverka dess utfall. Metod:	I denna uppsats har en fyrstegsmodell utvecklats. Denna utgörs av informatonsinsamlingssteg med fyra olika ontologiska status; litteratur, seminarie/intervjuer, semi-realitet och verklighet. Denna modell har möjliggjort vidare analys i enlighet med arbetets syfte. Slutsats:	Resultaten har visat att förhandlingslitteraturen måste anpassas till de aspekter som verkligen spelar in i interaktionen mellan förhandlingsparter. Dessa utgörs bl.a. av socialpsykologiska aspekter som t.ex. social interaktionism och interpersonella variabler såsom t.ex. spegeljaget. Dessutom bör personliga egenskaper få ett slutgiltigt erkännande som en viktig faktor i förhandlingar. Ifall förhandlare skulle ha möjlighet att på ett djupare plan kunna ta till sig rätt utbildning och kunskaper, skulle de flesta av dessa ha möjlighet att nå bättre utfall.}},
  author       = {{Hammar, Hugo and Malm, Carl-Christian and Patel, Amit}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den verkliga bilden av förhandlingar - Faktorerna som teorin förbisett}},
  year         = {{2004}},
}