Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Om att få bosätta sig i Sverige : en sociologisk studie om mötet mellan aktör och struktur

Isufi Pasoma, Shpersa (2002)
Sociology
Abstract (Swedish)
Idéen om uppsatsen kom till efter att jag har haft kontakt med en person som har varit inblandade i familjeanknytningsprocessen. Jag har känt av dennas upplevelse av frustration, oro och maktlöshet. Intresset för uppsatsen väcktes därav då jag också på ett djupare plan ville ta reda på vad det är som bidrar till en sådan frustration, vad dennas oro egentligen handlar om, varför upplever personen sig som maktlös och var ligger makten i sådana fall. Utifrån denna bakgrund har jag utvecklat syftet som är att ta reda på vad som händer i mötet mellan två parter i fråga om makt och maktutövning. I det här fallet är den ena parten en person som sökt uppehållstillstånd till Sverige och den andra parten är institutionen Migrationsverket. Analysen... (More)
Idéen om uppsatsen kom till efter att jag har haft kontakt med en person som har varit inblandade i familjeanknytningsprocessen. Jag har känt av dennas upplevelse av frustration, oro och maktlöshet. Intresset för uppsatsen väcktes därav då jag också på ett djupare plan ville ta reda på vad det är som bidrar till en sådan frustration, vad dennas oro egentligen handlar om, varför upplever personen sig som maktlös och var ligger makten i sådana fall. Utifrån denna bakgrund har jag utvecklat syftet som är att ta reda på vad som händer i mötet mellan två parter i fråga om makt och maktutövning. I det här fallet är den ena parten en person som sökt uppehållstillstånd till Sverige och den andra parten är institutionen Migrationsverket. Analysen ligger även på ett annat plan då Migrationsverkets personal presenteras i egenskap av enskilda individer gentemot de regler, lagar och normer de arbetar under. Uppsatsens metodologiska utgångspunkt är kvalitativ med muntliga intervjuer. Medan den teoretiska utgångspunkten ligger på Foucault och hans uttalande kring makt, maktutövning och tekniker genom vilka makten verkar. I uppsatsen presenteras också kort myndigheten Migrationsverket samt de regler som en sökande ska följa då denne ansöker uppehållstillstånd i familjeanknytning till någon person i Sverige. Intervjumaterialet presenteras sedan i form av citat där intervjupersonerna har fått uttala sig kring de teman som jag har ställt upp. De olika citaten från intervjun kommenterar och analyserar jag utifrån den teoretiska ram som ligger till grund för mitt arbete. Tyngdpunkten i analysen ligger i att ta reda på vem/vilken part det är som är bärare av makt, hur maktutövning sker eller med vilka mål, medel och strategier den opererar och vad det har för betydelse för parternas upplevelse av varandra och deras situation. Slutsatsen blir att alla utövar makt. Att makt är målinriktad men ickesubjektiv. Att ens handlingar i maktutövningssyfte i sin tur modifierar andras handlingar som sedan fungerar som norm. Nyckelord: Makt, maktutövning, underordning/överordning, normalisering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Isufi Pasoma, Shpersa
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355037
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355037,
  abstract     = {{Idéen om uppsatsen kom till efter att jag har haft kontakt med en person som har varit inblandade i familjeanknytningsprocessen. Jag har känt av dennas upplevelse av frustration, oro och maktlöshet. Intresset för uppsatsen väcktes därav då jag också på ett djupare plan ville ta reda på vad det är som bidrar till en sådan frustration, vad dennas oro egentligen handlar om, varför upplever personen sig som maktlös och var ligger makten i sådana fall. Utifrån denna bakgrund har jag utvecklat syftet som är att ta reda på vad som händer i mötet mellan två parter i fråga om makt och maktutövning. I det här fallet är den ena parten en person som sökt uppehållstillstånd till Sverige och den andra parten är institutionen Migrationsverket. Analysen ligger även på ett annat plan då Migrationsverkets personal presenteras i egenskap av enskilda individer gentemot de regler, lagar och normer de arbetar under. Uppsatsens metodologiska utgångspunkt är kvalitativ med muntliga intervjuer. Medan den teoretiska utgångspunkten ligger på Foucault och hans uttalande kring makt, maktutövning och tekniker genom vilka makten verkar. I uppsatsen presenteras också kort myndigheten Migrationsverket samt de regler som en sökande ska följa då denne ansöker uppehållstillstånd i familjeanknytning till någon person i Sverige. Intervjumaterialet presenteras sedan i form av citat där intervjupersonerna har fått uttala sig kring de teman som jag har ställt upp. De olika citaten från intervjun kommenterar och analyserar jag utifrån den teoretiska ram som ligger till grund för mitt arbete. Tyngdpunkten i analysen ligger i att ta reda på vem/vilken part det är som är bärare av makt, hur maktutövning sker eller med vilka mål, medel och strategier den opererar och vad det har för betydelse för parternas upplevelse av varandra och deras situation. Slutsatsen blir att alla utövar makt. Att makt är målinriktad men ickesubjektiv. Att ens handlingar i maktutövningssyfte i sin tur modifierar andras handlingar som sedan fungerar som norm. Nyckelord: Makt, maktutövning, underordning/överordning, normalisering.}},
  author       = {{Isufi Pasoma, Shpersa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Om att få bosätta sig i Sverige : en sociologisk studie om mötet mellan aktör och struktur}},
  year         = {{2002}},
}