Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Television, socialisation & åsiktspåverkan

Sigfridsson, Matilda (2001)
Sociology
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen handlar om televisionen i dagens samhälle. Frågeställningen som utreds är om televisionen kan bidra till homogeniserade åsikter, värderingar och normer. I första delen av uppsatsen beskrivs socialisation. Socialisation betyder mycket för denna fråga eftersom det är genom socialisation individer skapar sin uppfattning om världen, samhället och sig själv. Televisionen har blivit en del av vår vardag, och har även blivit en så kallad socialisationsagent. Den har till och med blivit mer och mer framträdande som sådan och kan därför påverka individer mycket. Den grundläggande teorin i uppsatsen är Cultivation Theory. Den diskuterar televisionens roll i samhället och anser att denne bidrar till ett elitistiskt samhälle. Ett... (More)
Den här uppsatsen handlar om televisionen i dagens samhälle. Frågeställningen som utreds är om televisionen kan bidra till homogeniserade åsikter, värderingar och normer. I första delen av uppsatsen beskrivs socialisation. Socialisation betyder mycket för denna fråga eftersom det är genom socialisation individer skapar sin uppfattning om världen, samhället och sig själv. Televisionen har blivit en del av vår vardag, och har även blivit en så kallad socialisationsagent. Den har till och med blivit mer och mer framträdande som sådan och kan därför påverka individer mycket. Den grundläggande teorin i uppsatsen är Cultivation Theory. Den diskuterar televisionens roll i samhället och anser att denne bidrar till ett elitistiskt samhälle. Ett samhälle där allmänheten blir påverkad av de meddelanden som visas och på så sätt ändrar uppfattningar och åsikter, kanske till och med utan att veta om det. Dock har andra socialisationsagenter stor makt att påverka, till exempel familjen och skolan. Det är alltså flera faktorer som påverkar individen och det är viktigt att dessa får rum i diskussionen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sigfridsson, Matilda
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355749
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355749,
  abstract     = {{Den här uppsatsen handlar om televisionen i dagens samhälle. Frågeställningen som utreds är om televisionen kan bidra till homogeniserade åsikter, värderingar och normer. I första delen av uppsatsen beskrivs socialisation. Socialisation betyder mycket för denna fråga eftersom det är genom socialisation individer skapar sin uppfattning om världen, samhället och sig själv. Televisionen har blivit en del av vår vardag, och har även blivit en så kallad socialisationsagent. Den har till och med blivit mer och mer framträdande som sådan och kan därför påverka individer mycket. Den grundläggande teorin i uppsatsen är Cultivation Theory. Den diskuterar televisionens roll i samhället och anser att denne bidrar till ett elitistiskt samhälle. Ett samhälle där allmänheten blir påverkad av de meddelanden som visas och på så sätt ändrar uppfattningar och åsikter, kanske till och med utan att veta om det. Dock har andra socialisationsagenter stor makt att påverka, till exempel familjen och skolan. Det är alltså flera faktorer som påverkar individen och det är viktigt att dessa får rum i diskussionen.}},
  author       = {{Sigfridsson, Matilda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Television, socialisation & åsiktspåverkan}},
  year         = {{2001}},
}