Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Korridoren och alkoholen: en studie av korridorboendets inverkan påalkoholkonsumtionen

Sjöstedt, Rickard and Holmqvist, Patrik (2001)
Sociology
Abstract (Swedish)
Enligt statistiken dricker den svenske genomsnittspersonen mest alkohol när hon är mellan 20-29 år. Tidsperioden infaller vid en tidpunkt i livet, när många utbildar sig och bor på studentkorridor. Syftet är att undersöka och klargöra eventuella tendenser på hur ett boende på en nationsstyrd studentkorridor påverkar alkoholbruket hos den enskilde individen och gruppen. Denna uppsats behandlar hur studenterna, på två studentkorridorer i Lund, uppfattar att deras boende har inverkat på deras alkoholvanor. Uppsatsen behandlar också om studenterna påverkats olika beroende på vilken av korridorerna man bor på. En annan aspekt som behandlas är om män och kvinnor påverkas olika av boendet. Vi har genomfört en kvantitativ undersökning i form av... (More)
Enligt statistiken dricker den svenske genomsnittspersonen mest alkohol när hon är mellan 20-29 år. Tidsperioden infaller vid en tidpunkt i livet, när många utbildar sig och bor på studentkorridor. Syftet är att undersöka och klargöra eventuella tendenser på hur ett boende på en nationsstyrd studentkorridor påverkar alkoholbruket hos den enskilde individen och gruppen. Denna uppsats behandlar hur studenterna, på två studentkorridorer i Lund, uppfattar att deras boende har inverkat på deras alkoholvanor. Uppsatsen behandlar också om studenterna påverkats olika beroende på vilken av korridorerna man bor på. En annan aspekt som behandlas är om män och kvinnor påverkas olika av boendet. Vi har genomfört en kvantitativ undersökning i form av ett frågeformulär. Vi har även valt att komplettera med kvalitativa intervjuer. Undersökningen visar att studenterna inte anser sig dricka en större mängd men dock vid fler tillfällen. De båda korridorerna visade sig ha skillnader i korridorkultur vilket förmodligen är en bidragande orsak till att den ena korridorens studenter har visat sig ha en mer likriktad alkoholkonsumtion medan andra korridoren har visat en större spridning. Den största genusskillnaden fann vi angående alkoholbrukets sociala vikt där männen, i motsats till kvinnorna, ansåg alkoholbruk som en viktig del av det sociala livet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöstedt, Rickard and Holmqvist, Patrik
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1355807
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1355807,
  abstract     = {{Enligt statistiken dricker den svenske genomsnittspersonen mest alkohol när hon är mellan 20-29 år. Tidsperioden infaller vid en tidpunkt i livet, när många utbildar sig och bor på studentkorridor. Syftet är att undersöka och klargöra eventuella tendenser på hur ett boende på en nationsstyrd studentkorridor påverkar alkoholbruket hos den enskilde individen och gruppen. Denna uppsats behandlar hur studenterna, på två studentkorridorer i Lund, uppfattar att deras boende har inverkat på deras alkoholvanor. Uppsatsen behandlar också om studenterna påverkats olika beroende på vilken av korridorerna man bor på. En annan aspekt som behandlas är om män och kvinnor påverkas olika av boendet. Vi har genomfört en kvantitativ undersökning i form av ett frågeformulär. Vi har även valt att komplettera med kvalitativa intervjuer. Undersökningen visar att studenterna inte anser sig dricka en större mängd men dock vid fler tillfällen. De båda korridorerna visade sig ha skillnader i korridorkultur vilket förmodligen är en bidragande orsak till att den ena korridorens studenter har visat sig ha en mer likriktad alkoholkonsumtion medan andra korridoren har visat en större spridning. Den största genusskillnaden fann vi angående alkoholbrukets sociala vikt där männen, i motsats till kvinnorna, ansåg alkoholbruk som en viktig del av det sociala livet.}},
  author       = {{Sjöstedt, Rickard and Holmqvist, Patrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Korridoren och alkoholen: en studie av korridorboendets inverkan påalkoholkonsumtionen}},
  year         = {{2001}},
}