Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tillhörighet eller utanförskap : en studie av andragenerationens invandrare i Malmö

Palangetic, Tatjana and Pekgöz, Selma (2003)
Sociology
Abstract (Swedish)
Tidigare forskning har visat att andra generationens invandrare upplever problem med att precisera sin nationella identitet, eftersom de har rötter i två olika länder. De är födda här men ses ändå ibland som invandrare. Hypotesen utgår ifrån detta problem. Vår huvudfrågeställning är: Var finns känslan av tillhörighet hos andra generationens invandrare? I föräldrarnas hemland eller i Sverige? Utifrån detta problem är syftet att få kunskap var den nationella identiteten befinner sig hos dessa människor och även vilka situationer som påverkar denna identitet. En av uppsatsens utgångspunkter är 10 personer vars föräldrar har arbetsinvandrat från f.d. Jugoslavien till Sverige under 1960-70 talet. En annan är bland annat Bauman, Eriksen och... (More)
Tidigare forskning har visat att andra generationens invandrare upplever problem med att precisera sin nationella identitet, eftersom de har rötter i två olika länder. De är födda här men ses ändå ibland som invandrare. Hypotesen utgår ifrån detta problem. Vår huvudfrågeställning är: Var finns känslan av tillhörighet hos andra generationens invandrare? I föräldrarnas hemland eller i Sverige? Utifrån detta problem är syftet att få kunskap var den nationella identiteten befinner sig hos dessa människor och även vilka situationer som påverkar denna identitet. En av uppsatsens utgångspunkter är 10 personer vars föräldrar har arbetsinvandrat från f.d. Jugoslavien till Sverige under 1960-70 talet. En annan är bland annat Bauman, Eriksen och Ålund som med sina teorier förklarar varför tillhörighet- och identitetsbyggandet är problematiskt för dessa människor. Undersökningen genomfördes med hjälp av semi-strukturerade intervjuer, på cirka 15 minuter var. Sammanfattningsvis kan det konstateras att för samtliga intervjupersoner är det svårt att med säkerhet precisera vilken nationell/etnisk identitet de har. De flesta känner att de tillhör både Sverige och föräldrarnas hemland. För att underlätta för sig själva anpassar de sig och sin identitet till olika situationer. Det tillfället som är mest tydligt är när intervjupersonerna åker till föräldrarnas hemland. Nyckelord: identitet, tillhörighet, etnicitet, nationalism, kultur (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Palangetic, Tatjana and Pekgöz, Selma
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sociology, Sociologi
language
Swedish
id
1356035
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1356035,
  abstract     = {{Tidigare forskning har visat att andra generationens invandrare upplever problem med att precisera sin nationella identitet, eftersom de har rötter i två olika länder. De är födda här men ses ändå ibland som invandrare. Hypotesen utgår ifrån detta problem. Vår huvudfrågeställning är: Var finns känslan av tillhörighet hos andra generationens invandrare? I föräldrarnas hemland eller i Sverige? Utifrån detta problem är syftet att få kunskap var den nationella identiteten befinner sig hos dessa människor och även vilka situationer som påverkar denna identitet. En av uppsatsens utgångspunkter är 10 personer vars föräldrar har arbetsinvandrat från f.d. Jugoslavien till Sverige under 1960-70 talet. En annan är bland annat Bauman, Eriksen och Ålund som med sina teorier förklarar varför tillhörighet- och identitetsbyggandet är problematiskt för dessa människor. Undersökningen genomfördes med hjälp av semi-strukturerade intervjuer, på cirka 15 minuter var. Sammanfattningsvis kan det konstateras att för samtliga intervjupersoner är det svårt att med säkerhet precisera vilken nationell/etnisk identitet de har. De flesta känner att de tillhör både Sverige och föräldrarnas hemland. För att underlätta för sig själva anpassar de sig och sin identitet till olika situationer. Det tillfället som är mest tydligt är när intervjupersonerna åker till föräldrarnas hemland. Nyckelord: identitet, tillhörighet, etnicitet, nationalism, kultur}},
  author       = {{Palangetic, Tatjana and Pekgöz, Selma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tillhörighet eller utanförskap : en studie av andragenerationens invandrare i Malmö}},
  year         = {{2003}},
}