Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En meningserbjudande undervisning? - kritisk textanalys av Gymnasiekommitténs slutbetänkande

Vallin, Christina (2004)
Education
Abstract (Swedish)
Bakgrund: I och med Lpf 94 blev gymnasieskolan kursutformad, vilket innebar stora förändringar för den lokala skolverksamheten. Nu står gymnasieskolan åter inför förändring. Gymnasiekommitténs ambitioner med den nya strukturmodellen är att skapa en utbildning som betonar helheten till fördel för delarna och öka elevens inflytande. Syfte: Mitt syfte är att kritiskt analysera undervisningens meningserbjudande utifrån dialog, delaktighet och helhetssyn i Gymnasiekommittén 2000 slutbetänkande. Metod: Kritisk textanalys med syftesrelaterad analys, vilket innebär att analysen utgår ifrån uppsatsens syfte och att det inte finns några universalistiska anspråk utan skall ses som ett sätt att se på Gymnasiekommitténs slutbetänkande. Resultat: De... (More)
Bakgrund: I och med Lpf 94 blev gymnasieskolan kursutformad, vilket innebar stora förändringar för den lokala skolverksamheten. Nu står gymnasieskolan åter inför förändring. Gymnasiekommitténs ambitioner med den nya strukturmodellen är att skapa en utbildning som betonar helheten till fördel för delarna och öka elevens inflytande. Syfte: Mitt syfte är att kritiskt analysera undervisningens meningserbjudande utifrån dialog, delaktighet och helhetssyn i Gymnasiekommittén 2000 slutbetänkande. Metod: Kritisk textanalys med syftesrelaterad analys, vilket innebär att analysen utgår ifrån uppsatsens syfte och att det inte finns några universalistiska anspråk utan skall ses som ett sätt att se på Gymnasiekommitténs slutbetänkande. Resultat: De motsättningar som den nya strukturmodellen utmynnar i och på det sätt Gymnasiekommittén uttrycker sig angående utbildningens syfte, innehåll och funktion medför att någon undervisning som meningserbjudande utifrån dialog, delaktighet och helhetssyn inte är att förvänta. Nyckelord: Gymnasiekommittén, utbildning, undervisning, meningserbjudande, struktur, dialog, delaktighet och helhetssyn (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Vallin, Christina
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1356518
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:36:59
@misc{1356518,
  abstract     = {{Bakgrund: I och med Lpf 94 blev gymnasieskolan kursutformad, vilket innebar stora förändringar för den lokala skolverksamheten. Nu står gymnasieskolan åter inför förändring. Gymnasiekommitténs ambitioner med den nya strukturmodellen är att skapa en utbildning som betonar helheten till fördel för delarna och öka elevens inflytande. Syfte: Mitt syfte är att kritiskt analysera undervisningens meningserbjudande utifrån dialog, delaktighet och helhetssyn i Gymnasiekommittén 2000 slutbetänkande. Metod: Kritisk textanalys med syftesrelaterad analys, vilket innebär att analysen utgår ifrån uppsatsens syfte och att det inte finns några universalistiska anspråk utan skall ses som ett sätt att se på Gymnasiekommitténs slutbetänkande. Resultat: De motsättningar som den nya strukturmodellen utmynnar i och på det sätt Gymnasiekommittén uttrycker sig angående utbildningens syfte, innehåll och funktion medför att någon undervisning som meningserbjudande utifrån dialog, delaktighet och helhetssyn inte är att förvänta. Nyckelord: Gymnasiekommittén, utbildning, undervisning, meningserbjudande, struktur, dialog, delaktighet och helhetssyn}},
  author       = {{Vallin, Christina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En meningserbjudande undervisning? - kritisk textanalys av Gymnasiekommitténs slutbetänkande}},
  year         = {{2004}},
}