Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vad lär lärare - genom utvecklingssamtal med sin chef?

Nilsson, Anna C (2002)
Education
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Utvecklingssamtal mellan lärare och chef anses viktigt i "folkmun". Jag vet att utvecklingssamtal genomförs med stängd dörr i ett slutet rum, det väcker min nyfikenhet. Min egen erfarenhet av lärande genom dessa samtal i kombination med kommunikationsteori som belyser lärandet kan ses som bakgrund till uppsatsen. Syfte: är att söka svar på frågan vad lär lärare genom utvecklingssamtal med sin chef? Metod: Aktuell metod för uppsatsen är en empirisk undersökning som omfattar 10 intervjuer med lärare och 2 intervjuer med rektorer fördelade på två skolor. Det empiriska arbetet föregicks av litteraturstudier inom ramen för ämnet. Materialet behandlades kvalitativt, systemteoretiskt. Resultat: Resultatet kan ej användas för att göra... (More)
Bakgrund: Utvecklingssamtal mellan lärare och chef anses viktigt i "folkmun". Jag vet att utvecklingssamtal genomförs med stängd dörr i ett slutet rum, det väcker min nyfikenhet. Min egen erfarenhet av lärande genom dessa samtal i kombination med kommunikationsteori som belyser lärandet kan ses som bakgrund till uppsatsen. Syfte: är att söka svar på frågan vad lär lärare genom utvecklingssamtal med sin chef? Metod: Aktuell metod för uppsatsen är en empirisk undersökning som omfattar 10 intervjuer med lärare och 2 intervjuer med rektorer fördelade på två skolor. Det empiriska arbetet föregicks av litteraturstudier inom ramen för ämnet. Materialet behandlades kvalitativt, systemteoretiskt. Resultat: Resultatet kan ej användas för att göra några generaliseringar avseende alla lärare i Sverige eller i andra länder men det ger dock en tendens om lärandeprocessen som sker genom utvecklingssamtal mellan lärare och chef. De intervjuade lärarna ser inte kommunikationen i sig som ett tillfälle till lärande. Lärarna anser dock att samtalen är viktiga, eftersom de upplever att det ger dem en möjlighet att påverka sin egen arbetssituation. När lärarna specificerar vad de kan påverka genom sina utvecklingssamtal nämns att de kan få till stånd formell fortbildning, få självinsikt i fråga om positiva och negativa egenskaper hos dom själva. Det framgår av undersökningen att lärande sker både direkt och indirekt. Ett exempel på det direkta lärandet är att läraren ökar sin självkänsla, hon lär sig att hon genom kommunikation kan påverka sin egen arbetssituation. Ett exempel på det indirekta lärandet är att läraren genom kommunikationen framför önskemål om formell utbildning och att detta möjliggörs vid ett senare tillfälle. Läraren kan även framföra synpunkter på arbetslaget och få till stånd en förändring som kan leda till att hon utvecklas - lär kring samarbete med kollegor. Nyckelord: utvecklingssamtal, lärare, chef, lärande, kommunikation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Anna C
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1357000
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:37:00
@misc{1357000,
  abstract     = {{Bakgrund: Utvecklingssamtal mellan lärare och chef anses viktigt i "folkmun". Jag vet att utvecklingssamtal genomförs med stängd dörr i ett slutet rum, det väcker min nyfikenhet. Min egen erfarenhet av lärande genom dessa samtal i kombination med kommunikationsteori som belyser lärandet kan ses som bakgrund till uppsatsen. Syfte: är att söka svar på frågan vad lär lärare genom utvecklingssamtal med sin chef? Metod: Aktuell metod för uppsatsen är en empirisk undersökning som omfattar 10 intervjuer med lärare och 2 intervjuer med rektorer fördelade på två skolor. Det empiriska arbetet föregicks av litteraturstudier inom ramen för ämnet. Materialet behandlades kvalitativt, systemteoretiskt. Resultat: Resultatet kan ej användas för att göra några generaliseringar avseende alla lärare i Sverige eller i andra länder men det ger dock en tendens om lärandeprocessen som sker genom utvecklingssamtal mellan lärare och chef. De intervjuade lärarna ser inte kommunikationen i sig som ett tillfälle till lärande. Lärarna anser dock att samtalen är viktiga, eftersom de upplever att det ger dem en möjlighet att påverka sin egen arbetssituation. När lärarna specificerar vad de kan påverka genom sina utvecklingssamtal nämns att de kan få till stånd formell fortbildning, få självinsikt i fråga om positiva och negativa egenskaper hos dom själva. Det framgår av undersökningen att lärande sker både direkt och indirekt. Ett exempel på det direkta lärandet är att läraren ökar sin självkänsla, hon lär sig att hon genom kommunikation kan påverka sin egen arbetssituation. Ett exempel på det indirekta lärandet är att läraren genom kommunikationen framför önskemål om formell utbildning och att detta möjliggörs vid ett senare tillfälle. Läraren kan även framföra synpunkter på arbetslaget och få till stånd en förändring som kan leda till att hon utvecklas - lär kring samarbete med kollegor. Nyckelord: utvecklingssamtal, lärare, chef, lärande, kommunikation.}},
  author       = {{Nilsson, Anna C}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vad lär lärare - genom utvecklingssamtal med sin chef?}},
  year         = {{2002}},
}