Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Meningsskapande vid en omorganisation i hemvården: regression, stagnation och utveckling

Rubin, Viktoria (2001)
Education
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Under våren 2001 genomförde Hemvården Väster i Lund en omorganisation, som innebar att all personal flyttade från separata mindre grupplokaler till en stor, gemensam lokal. Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur personalen i en hemtjänstgrupp skapar mening kring en organisationsförändring, samt ta reda på hur ledningens officiella mål återspeglas i gruppens meningsskapande. Metod: Undersökningen genomfördes med hjälp av en deltagande observation, kvalitativa intervjuer och dokumentstudier. Resultat: De tidigare fysiska gränserna har ersatts av mentala strukturer och identitetsuppfattningar som fortfarande särskiljer gruppen från övriga organisationen. Ökat samarbete mellan hemsjukvård och hemtjänst har stärkt... (More)
Bakgrund: Under våren 2001 genomförde Hemvården Väster i Lund en omorganisation, som innebar att all personal flyttade från separata mindre grupplokaler till en stor, gemensam lokal. Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur personalen i en hemtjänstgrupp skapar mening kring en organisationsförändring, samt ta reda på hur ledningens officiella mål återspeglas i gruppens meningsskapande. Metod: Undersökningen genomfördes med hjälp av en deltagande observation, kvalitativa intervjuer och dokumentstudier. Resultat: De tidigare fysiska gränserna har ersatts av mentala strukturer och identitetsuppfattningar som fortfarande särskiljer gruppen från övriga organisationen. Ökat samarbete mellan hemsjukvård och hemtjänst har stärkt personalens medicinska status, samtidigt som andra rationaliseringar hotar den omvårdande yrkesidentiteten. Dåliga påverkansmöjligheter och minskad självstyrning har medvetandegjort gruppens underordnade ställning och det reserverade förhållandet till ledningen. Nyckelord: Meningsskapande, organisationsförändring, hemvård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rubin, Viktoria
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1357052
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:37:00
@misc{1357052,
  abstract     = {{Bakgrund: Under våren 2001 genomförde Hemvården Väster i Lund en omorganisation, som innebar att all personal flyttade från separata mindre grupplokaler till en stor, gemensam lokal. Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur personalen i en hemtjänstgrupp skapar mening kring en organisationsförändring, samt ta reda på hur ledningens officiella mål återspeglas i gruppens meningsskapande. Metod: Undersökningen genomfördes med hjälp av en deltagande observation, kvalitativa intervjuer och dokumentstudier. Resultat: De tidigare fysiska gränserna har ersatts av mentala strukturer och identitetsuppfattningar som fortfarande särskiljer gruppen från övriga organisationen. Ökat samarbete mellan hemsjukvård och hemtjänst har stärkt personalens medicinska status, samtidigt som andra rationaliseringar hotar den omvårdande yrkesidentiteten. Dåliga påverkansmöjligheter och minskad självstyrning har medvetandegjort gruppens underordnade ställning och det reserverade förhållandet till ledningen. Nyckelord: Meningsskapande, organisationsförändring, hemvård.}},
  author       = {{Rubin, Viktoria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Meningsskapande vid en omorganisation i hemvården: regression, stagnation och utveckling}},
  year         = {{2001}},
}