Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Dublin I & II

Anderzén, Maria LU and Blom Cullborg, Emilia LU (2009) STVA21 20091
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
År 1990 presenterade den Europeiska gemenskapen Dublinkonventionen (Dublin I), rörande en harmonisering av den europeiska asylpolitiken. År 2003 lades en förordning (Dublin II) fram som var ämnad att ersätta Dublin I. Vi har i vår uppsats undersökt vilka komponenter i detta dokument som utgjorde svårigheter för att ett fullgott verkställande skulle kunna genomföras. Detta med hjälp av teorier av bland andra Van Meter och Van Horn, om vilka kriterier som skall uppfyllas för att uppnå en lyckad implementering. Exempel på sådana kriterier är tydligt och precist formulerade direktiv och en ej för omfattande omställning. Uppsatsens slutsats är att då en förordning, till skillnad från en konvention, är överordnad nationell lagstiftning samt då... (More)
År 1990 presenterade den Europeiska gemenskapen Dublinkonventionen (Dublin I), rörande en harmonisering av den europeiska asylpolitiken. År 2003 lades en förordning (Dublin II) fram som var ämnad att ersätta Dublin I. Vi har i vår uppsats undersökt vilka komponenter i detta dokument som utgjorde svårigheter för att ett fullgott verkställande skulle kunna genomföras. Detta med hjälp av teorier av bland andra Van Meter och Van Horn, om vilka kriterier som skall uppfyllas för att uppnå en lyckad implementering. Exempel på sådana kriterier är tydligt och precist formulerade direktiv och en ej för omfattande omställning. Uppsatsens slutsats är att då en förordning, till skillnad från en konvention, är överordnad nationell lagstiftning samt då Dublin II var betydligt mer precist formulerad än Dublin I, har Dublin II en bättre möjlighet att genomgå en lyckad implementering, än vad Dublin I hade. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Anderzén, Maria LU and Blom Cullborg, Emilia LU
supervisor
organization
alternative title
från konvention till förordning
course
STVA21 20091
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Implementering, Dublinkonventionen, Top-Down, Dublinförordningen, Asylpolitik.
language
Swedish
id
1399045
date added to LUP
2009-06-17 20:40:38
date last changed
2009-06-17 20:40:38
@misc{1399045,
  abstract     = {{År 1990 presenterade den Europeiska gemenskapen Dublinkonventionen (Dublin I),  rörande en harmonisering av den europeiska asylpolitiken. År 2003 lades en förordning (Dublin II) fram som var ämnad att ersätta Dublin I. Vi har i vår uppsats undersökt vilka komponenter i detta dokument som utgjorde svårigheter för att ett fullgott verkställande skulle kunna genomföras. Detta med hjälp av teorier av bland andra Van Meter och Van Horn, om vilka kriterier som skall uppfyllas för att uppnå en lyckad implementering. Exempel på sådana kriterier är tydligt och precist  formulerade direktiv och en ej för omfattande omställning. Uppsatsens slutsats är att då en förordning, till skillnad från en konvention, är överordnad nationell lagstiftning samt då Dublin II var betydligt mer precist formulerad än Dublin I, har Dublin II en bättre möjlighet att genomgå en lyckad implementering, än vad Dublin I hade.}},
  author       = {{Anderzén, Maria and Blom Cullborg, Emilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Dublin I & II}},
  year         = {{2009}},
}