Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Inköp av ekologiska frukter och grönsaker: Hur hanterar ICA sina inköp av ekologiska frukter och grönsaker?

Eriksson, Andrea ; Abramsson, Linnéa and Petersson, Åsa (2009)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Denna uppsats undersöker hur en inköpare hanterar sina inköp av ekologiska frukter och grönsaker utifrån två frågeställningar: Vilka faktorer påverkar inköparen vid inköp av ekologiska frukter och grönsaker och hur påverkar de inköpsprocessen? Hur ser inköparens planerade beslut ut i jämförelse med de faktiska besluten? Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat betydligt de senaste åren i takt med att konsumenterna har blivit alltmer hälso- och miljömedvetna. Livsmedelsbutikernas ekologiska utbud ökar kraftigt men trots detta fyller det idag inte konsumenternas behov. Eftersom Sverige inte har ett fördelaktigt klimat för att odla ekologiskt är det svårt att erbjuda konsumenter ett brett och varierat utbud av ekologiska frukter och... (More)
Denna uppsats undersöker hur en inköpare hanterar sina inköp av ekologiska frukter och grönsaker utifrån två frågeställningar: Vilka faktorer påverkar inköparen vid inköp av ekologiska frukter och grönsaker och hur påverkar de inköpsprocessen? Hur ser inköparens planerade beslut ut i jämförelse med de faktiska besluten? Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat betydligt de senaste åren i takt med att konsumenterna har blivit alltmer hälso- och miljömedvetna. Livsmedelsbutikernas ekologiska utbud ökar kraftigt men trots detta fyller det idag inte konsumenternas behov. Eftersom Sverige inte har ett fördelaktigt klimat för att odla ekologiskt är det svårt att erbjuda konsumenter ett brett och varierat utbud av ekologiska frukter och grönsaker året runt. Detta skapar en problematik för inköparna inom ett livsmedelsföretag som vill tillhandahålla sina kunder denna möjlighet. Det innebär att livsmedelsföretag importerar ekologiska frukter och grönsaker i olika utsträckning beroende på säsong. Vi anser att det är intressant att studera hur en inköpare hanterar inköpen av de ekologiska produkterna. Uppsatsen s empiriska material har hämtas från den marknadsledande livsmedelskedjan ICA . Undersökningen identifierar faktorer som huvudsakligen påverkar inköparen vid inköp av ekologiska frukter och grönsaker. Dessa faktorer är konsumenten, inköparens egenskaper, produktkvaliteten, leverantören och certifiering. Inköparen bör använda sig av tillvägagångssättet ”decide as you go” för att anpassa inköpsprocessen efter den specifika situationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Andrea ; Abramsson, Linnéa and Petersson, Åsa
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
inköpsfunktion, inköpsprocess, inköpsbeslut, ekologiska frukter och grönsaker, Trade, Handel
language
Swedish
id
1436413
date added to LUP
2009-06-16 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:05:04
@misc{1436413,
  abstract     = {{Denna uppsats undersöker hur en inköpare hanterar sina inköp av ekologiska frukter och grönsaker utifrån två frågeställningar: Vilka faktorer påverkar inköparen vid inköp av ekologiska frukter och grönsaker och hur påverkar de inköpsprocessen? Hur ser inköparens planerade beslut ut i jämförelse med de faktiska besluten? Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat betydligt de senaste åren i takt med att konsumenterna har blivit alltmer hälso- och miljömedvetna. Livsmedelsbutikernas ekologiska utbud ökar kraftigt men trots detta fyller det idag inte konsumenternas behov. Eftersom Sverige inte har ett fördelaktigt klimat för att odla ekologiskt är det svårt att erbjuda konsumenter ett brett och varierat utbud av ekologiska frukter och grönsaker året runt. Detta skapar en problematik för inköparna inom ett livsmedelsföretag som vill tillhandahålla sina kunder denna möjlighet. Det innebär att livsmedelsföretag importerar ekologiska frukter och grönsaker i olika utsträckning beroende på säsong. Vi anser att det är intressant att studera hur en inköpare hanterar inköpen av de ekologiska produkterna. Uppsatsen s empiriska material har hämtas från den marknadsledande livsmedelskedjan ICA . Undersökningen identifierar faktorer som huvudsakligen påverkar inköparen vid inköp av ekologiska frukter och grönsaker. Dessa faktorer är konsumenten, inköparens egenskaper, produktkvaliteten, leverantören och certifiering. Inköparen bör använda sig av tillvägagångssättet ”decide as you go” för att anpassa inköpsprocessen efter den specifika situationen.}},
  author       = {{Eriksson, Andrea and Abramsson, Linnéa and Petersson, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Inköp av ekologiska frukter och grönsaker: Hur hanterar ICA sina inköp av ekologiska frukter och grönsaker?}},
  year         = {{2009}},
}