Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det indvidanpassade ledarskapet - en studie av Servant Leadership

Alestam, Hanna and Lundberg, Susanna (2009)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats är att studera det individanpassade ledarskapet. För att kunna besvara syftet har kvalitativa intervjuer med tio ledare inom service- och tjänsterelaterade branscher genomförts. Uppsatsens positionering i det teoretiska fältet är uppbyggd kring teorier om det individanpassade ledarskapet med huvudfokus på Servant Leadership. Utifrån denna studie kan vi konstatera att det individanpassade ledarskapet är komplext eftersom de anställdas behov är individuella. Det ställer krav på ledarna att ständigt vara närvarande och interagera med sina anställda för att få förståelse för deras behov. Vidare har studien uppmärksammat att ledarna står inför ett antal utmaningar med det individanpassade ledarskapet. Ledarskapets... (More)
Syftet med denna uppsats är att studera det individanpassade ledarskapet. För att kunna besvara syftet har kvalitativa intervjuer med tio ledare inom service- och tjänsterelaterade branscher genomförts. Uppsatsens positionering i det teoretiska fältet är uppbyggd kring teorier om det individanpassade ledarskapet med huvudfokus på Servant Leadership. Utifrån denna studie kan vi konstatera att det individanpassade ledarskapet är komplext eftersom de anställdas behov är individuella. Det ställer krav på ledarna att ständigt vara närvarande och interagera med sina anställda för att få förståelse för deras behov. Vidare har studien uppmärksammat att ledarna står inför ett antal utmaningar med det individanpassade ledarskapet. Ledarskapets största utmaningar är att finna en balans mellan; personal- och resultatfokus, yrkes- och privatliv, relationerna med de anställda, att lyckas balansera sin tid samt att inte göra avkall på sina egna behov framför de anställdas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alestam, Hanna and Lundberg, Susanna
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
servant leadership, servant leader, individanpassat ledarskap, Management of enterprises, Företagsledning, management
language
Swedish
id
1438024
date added to LUP
2009-07-07 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:06:26
@misc{1438024,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats är att studera det individanpassade ledarskapet. För att kunna besvara syftet har kvalitativa intervjuer med tio ledare inom service- och tjänsterelaterade branscher genomförts. Uppsatsens positionering i det teoretiska fältet är uppbyggd kring teorier om det individanpassade ledarskapet med huvudfokus på Servant Leadership. Utifrån denna studie kan vi konstatera att det individanpassade ledarskapet är komplext eftersom de anställdas behov är individuella. Det ställer krav på ledarna att ständigt vara närvarande och interagera med sina anställda för att få förståelse för deras behov. Vidare har studien uppmärksammat att ledarna står inför ett antal utmaningar med det individanpassade ledarskapet. Ledarskapets största utmaningar är att finna en balans mellan; personal- och resultatfokus, yrkes- och privatliv, relationerna med de anställda, att lyckas balansera sin tid samt att inte göra avkall på sina egna behov framför de anställdas.}},
  author       = {{Alestam, Hanna and Lundberg, Susanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det indvidanpassade ledarskapet - en studie av Servant Leadership}},
  year         = {{2009}},
}