Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den skenbara triumfen?

Svensson, Adam LU (2009) STVA21 20091
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats studeras ekonomiska sanktioner som ett internationellt maktmedel. Ett studium som alltsedan kalla krigets slut växt i omfattning då detta maktmedel kommit att spela en viktigare och mer frekvent roll inom internationell politik. Just denna studie syftar till att utforska hur effektivt ekonomiska sanktioner är som internationellt maktmedel, på två parallella nivåer. Dels i en teorikonsumerande del som söker fastställa ett urval av specifikt betydelsefulla omständigheter för framgång hos ekonomiska sanktioner, men även genom ett historiskt exempel. Det senare i form av en teorikonsumerande fallstudie över ekonomiska sanktioner som internationellt maktmedel i sanktionsepisoden mot Rhodesia 1965-1979. En lång och dittills unik... (More)
I denna uppsats studeras ekonomiska sanktioner som ett internationellt maktmedel. Ett studium som alltsedan kalla krigets slut växt i omfattning då detta maktmedel kommit att spela en viktigare och mer frekvent roll inom internationell politik. Just denna studie syftar till att utforska hur effektivt ekonomiska sanktioner är som internationellt maktmedel, på två parallella nivåer. Dels i en teorikonsumerande del som söker fastställa ett urval av specifikt betydelsefulla omständigheter för framgång hos ekonomiska sanktioner, men även genom ett historiskt exempel. Det senare i form av en teorikonsumerande fallstudie över ekonomiska sanktioner som internationellt maktmedel i sanktionsepisoden mot Rhodesia 1965-1979. En lång och dittills unik episod i sin omfattning, som även hade en förhållandevis stark framgångsgrad. Omständigheterna berör såväl ekonomiska som politiska förhållanden samt även själva aktörsförhållandet, med aktörernas värdering av kostnader respektive prioritering av sanktionernas mål. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Adam LU
supervisor
organization
alternative title
Ekonomiska sanktioner i allmänhet, fallet Rhodesia i synnerhet
course
STVA21 20091
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
ekonomiska sanktioner, internationellt maktmedel, Rhodesia, Storbritannien, FN, sändare, mottagare
language
Swedish
id
1459295
date added to LUP
2009-09-21 08:25:52
date last changed
2009-09-21 08:25:52
@misc{1459295,
  abstract     = {{I denna uppsats studeras ekonomiska sanktioner som ett internationellt maktmedel. Ett studium som alltsedan kalla krigets slut växt i omfattning då detta maktmedel kommit att spela en viktigare och mer frekvent roll inom internationell politik. Just denna studie syftar till att utforska hur effektivt ekonomiska sanktioner är som internationellt maktmedel, på två parallella nivåer. Dels i en teorikonsumerande del som söker fastställa ett urval av specifikt betydelsefulla omständigheter för framgång hos ekonomiska sanktioner, men även genom ett historiskt exempel. Det senare i form av en teorikonsumerande fallstudie över ekonomiska sanktioner som internationellt maktmedel i sanktionsepisoden mot Rhodesia 1965-1979. En lång och dittills unik episod i sin omfattning, som även hade en förhållandevis stark framgångsgrad. Omständigheterna berör såväl ekonomiska som politiska förhållanden samt även själva aktörsförhållandet, med aktörernas värdering av kostnader respektive prioritering av sanktionernas mål.}},
  author       = {{Svensson, Adam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den skenbara triumfen?}},
  year         = {{2009}},
}