Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Eritrea, Varför har demokratiseringen avstannat?

Rehnvall, Anna LU and Malmström, Linnea LU (2009) FKVA21 20092
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie som undersöker varför demokratiseringsprocessen i Eritrea stannat upp. Vi har gjort en djupdykning i ett av de fall som nämns i Mansfield och Snyder artikel, Democratic Transitions, Institutional Strength, and War (2002), där de presenterar teorin om hur ofullständiga demokratier är mer konfliktbenägna. Efter ett trettio år långt självständighetskrig blev Eritrea självständigt 1993 och en demokratiseringsprocess inleddes i landet. Men redan efter några år stannade processen upp och har därefter inte återupptagits. De forna frihetskämparna sitter fortfarande vid makten och de demokratiska principer som utlovas i landets konstitution har fortfarande inte implementerats trots 17 år av självständighet.... (More)
Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie som undersöker varför demokratiseringsprocessen i Eritrea stannat upp. Vi har gjort en djupdykning i ett av de fall som nämns i Mansfield och Snyder artikel, Democratic Transitions, Institutional Strength, and War (2002), där de presenterar teorin om hur ofullständiga demokratier är mer konfliktbenägna. Efter ett trettio år långt självständighetskrig blev Eritrea självständigt 1993 och en demokratiseringsprocess inleddes i landet. Men redan efter några år stannade processen upp och har därefter inte återupptagits. De forna frihetskämparna sitter fortfarande vid makten och de demokratiska principer som utlovas i landets konstitution har fortfarande inte implementerats trots 17 år av självständighet. Eritrea för en aggressiv utrikespolitik som har bidragit till att de varit i konflikt med i stort sett alla sina grannländer.
Det finns givetvis en mängd olika orsaker till varför en demokratisering stannar upp. Vi har dock fokuserat på nationalismens roll, då den har haft en oerhört framträdande roll för den politiska utvecklingen i landet efter självständigheten. Det resultat vi har kommit fram till visar att nationalismen i kombination med svaga eller inga institutioner är en stor orsak till uppstannandet av Eritreas demokratiseringsprocess. Avsaknaden av starka institutioner och behovet av att konstant bekräfta den nationella identiteten belyses som viktiga faktorer till uppstannandet av demokratiseringsprocessen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rehnvall, Anna LU and Malmström, Linnea LU
supervisor
organization
course
FKVA21 20092
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
nationalism, institutioner., konflikt, Eritrea, demokratisering
language
Swedish
id
1525225
date added to LUP
2010-02-03 12:51:31
date last changed
2015-12-14 13:34:36
@misc{1525225,
  abstract     = {{Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie som undersöker varför demokratiseringsprocessen i Eritrea stannat upp. Vi har gjort en djupdykning i ett av de fall som nämns i Mansfield och Snyder artikel, Democratic Transitions, Institutional Strength, and War (2002), där de presenterar teorin om hur ofullständiga demokratier är mer konfliktbenägna. Efter ett trettio år långt självständighetskrig blev Eritrea självständigt 1993 och en demokratiseringsprocess inleddes i landet. Men redan efter några år stannade processen upp och har därefter inte återupptagits. De forna frihetskämparna sitter fortfarande vid makten och de demokratiska principer som utlovas i landets konstitution har fortfarande inte implementerats trots 17 år av självständighet. Eritrea för en aggressiv utrikespolitik som har bidragit till att de varit i konflikt med i stort sett alla sina grannländer. 
Det finns givetvis en mängd olika orsaker till varför en demokratisering stannar upp. Vi har dock fokuserat på nationalismens roll, då den har haft en oerhört framträdande roll för den politiska utvecklingen i landet efter självständigheten. Det resultat vi har kommit fram till visar att nationalismen i kombination med svaga eller inga institutioner är en stor orsak till uppstannandet av Eritreas demokratiseringsprocess. Avsaknaden av starka institutioner och behovet av att konstant bekräfta den nationella identiteten belyses som viktiga faktorer till uppstannandet av demokratiseringsprocessen.}},
  author       = {{Rehnvall, Anna and Malmström, Linnea}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Eritrea, Varför har demokratiseringen avstannat?}},
  year         = {{2009}},
}