Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

FRIDA- Din guide i livets djungel

Wennberg, Rebecca LU and Emaus, Hedvig (2010) MKVA21 20092
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Uppsatsen undersöker vad för olika slags värderingar tidningen FRIDA förmedlar genom olika diskurser samt hur tjejtidningar skulle kunna fungera i rollen som förebild. Med utgångspunkt i kvalitativa textanalyser har 20 nummer från 2008 av tidningen har studerats. Analysen är uppdelad i tre teman som på ett övergripande sätt representerar tidningens ämnen vilka är hälsa och träning, skönhet och relationer. Teori och metod bygger på Faircloughs kritiska diskursanalys och har legat som grund för analysens angreppssätt. De tankemönster och budskap som kommit fram i analysen har satts i förhållande till teorier inom diskurs och genus och begrepp som generalisering. Varje del studeras var för sig och resultatet presenteras sedan i ett... (More)
Uppsatsen undersöker vad för olika slags värderingar tidningen FRIDA förmedlar genom olika diskurser samt hur tjejtidningar skulle kunna fungera i rollen som förebild. Med utgångspunkt i kvalitativa textanalyser har 20 nummer från 2008 av tidningen har studerats. Analysen är uppdelad i tre teman som på ett övergripande sätt representerar tidningens ämnen vilka är hälsa och träning, skönhet och relationer. Teori och metod bygger på Faircloughs kritiska diskursanalys och har legat som grund för analysens angreppssätt. De tankemönster och budskap som kommit fram i analysen har satts i förhållande till teorier inom diskurs och genus och begrepp som generalisering. Varje del studeras var för sig och resultatet presenteras sedan i ett sammanfattande avsnitt. Som resultat kan vi kort säga att FRIDA sänder ut normer och värderingar om en sund inställning till kost och motion. Fokus ligger på insidan och att vara nöjd över sin egen kropp. Signaler sänds ut om att tjejer ska vara lagom, och heterosexualitet är oftast utgångspunkten i alla de reportage som presenteras. Där är budskapet är att det är tjejens ansvar att relationen till killen hålls vid liv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wennberg, Rebecca LU and Emaus, Hedvig
supervisor
organization
course
MKVA21 20092
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Kritisk diskursanalys, Budskap, Generalisering, Värderingar, Ungdomstidningar, Genus, FRIDA, Förebilder
language
Swedish
id
1527265
date added to LUP
2010-02-15 09:53:42
date last changed
2014-09-04 08:36:14
@misc{1527265,
  abstract     = {{Uppsatsen undersöker vad för olika slags värderingar tidningen FRIDA förmedlar genom olika diskurser samt hur tjejtidningar skulle kunna fungera i rollen som förebild. Med utgångspunkt i kvalitativa textanalyser har 20 nummer från 2008 av tidningen har studerats. Analysen är uppdelad i tre teman som på ett övergripande sätt representerar tidningens ämnen vilka är hälsa och träning, skönhet och relationer. Teori och metod bygger på Faircloughs kritiska diskursanalys och har legat som grund för analysens angreppssätt. De tankemönster och budskap som kommit fram i analysen har satts i förhållande till teorier inom diskurs och genus och begrepp som generalisering. Varje del studeras var för sig och resultatet presenteras sedan i ett sammanfattande avsnitt. Som resultat kan vi kort säga att FRIDA sänder ut normer och värderingar om en sund inställning till kost och motion. Fokus ligger på insidan och att vara nöjd över sin egen kropp. Signaler sänds ut om att tjejer ska vara lagom, och heterosexualitet är oftast utgångspunkten i alla de reportage som presenteras. Där är budskapet är att det är tjejens ansvar att relationen till killen hålls vid liv.}},
  author       = {{Wennberg, Rebecca and Emaus, Hedvig}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{FRIDA- Din guide i livets djungel}},
  year         = {{2010}},
}