Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Normaktivering och ingruppsfavoritism. Lojalitet och rättvisenormers inverkan på kvinnors bedömning av kvinnor. Påverkan av gruppmedlemskap på ingruppsfavoritism i en interaktionssituation.

Strömberg, Filippa LU and Landén, Linus LU (2010) PSYK01 20092
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Denna studie undersökte om olika normaktiveringar sker i samband med en interaktion med en ingruppsrepresentant respektive en utgruppsrepresentant. Detta studerades genom manipulation av kontextuella faktorer såsom försöksledarens gruppmedlemskap och responsformaten som offentliga och anonyma. Detta mättes genom ingruppsattityd där undersökningsdeltagarna fick skatta hur väl de ansåg att ett antal adjektiv passade in på deras ingrupp. Normaktivering, med avseende på lojalitet och rättvisa, mättes genom ett Word fragment task. Hundra kvinnliga undersökningsdeltagare deltog i undersökningen. På gruppnivå fanns ett signifikant resultat av aktivering av en rättvisenorm men inte av aktivering av en lojalitetsnorm. Resultaten visade även en... (More)
Denna studie undersökte om olika normaktiveringar sker i samband med en interaktion med en ingruppsrepresentant respektive en utgruppsrepresentant. Detta studerades genom manipulation av kontextuella faktorer såsom försöksledarens gruppmedlemskap och responsformaten som offentliga och anonyma. Detta mättes genom ingruppsattityd där undersökningsdeltagarna fick skatta hur väl de ansåg att ett antal adjektiv passade in på deras ingrupp. Normaktivering, med avseende på lojalitet och rättvisa, mättes genom ett Word fragment task. Hundra kvinnliga undersökningsdeltagare deltog i undersökningen. På gruppnivå fanns ett signifikant resultat av aktivering av en rättvisenorm men inte av aktivering av en lojalitetsnorm. Resultaten visade även en signifikant interaktionseffekt mellan grad av identifikation med ingruppen och ingruppsfavoritism beroende på försöksledarens gruppmedlemskap. Resultaten diskuteras i ljuset av den sociala identitetsteorin. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Strömberg, Filippa LU and Landén, Linus LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20092
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
normaktivering, ingruppsfavoritism, gruppmedlemskap
language
Swedish
id
1541544
date added to LUP
2010-02-03 14:54:08
date last changed
2010-02-03 14:55:42
@misc{1541544,
  abstract     = {{Denna studie undersökte om olika normaktiveringar sker i samband med en interaktion med en ingruppsrepresentant respektive en utgruppsrepresentant. Detta studerades genom manipulation av kontextuella faktorer såsom försöksledarens gruppmedlemskap och responsformaten som offentliga och anonyma. Detta mättes genom ingruppsattityd där undersökningsdeltagarna fick skatta hur väl de ansåg att ett antal adjektiv passade in på deras ingrupp. Normaktivering, med avseende på lojalitet och rättvisa, mättes genom ett Word fragment task. Hundra kvinnliga undersökningsdeltagare deltog i undersökningen. På gruppnivå fanns ett signifikant resultat av aktivering av en rättvisenorm men inte av aktivering av en lojalitetsnorm. Resultaten visade även en signifikant interaktionseffekt mellan grad av identifikation med ingruppen och ingruppsfavoritism beroende på försöksledarens gruppmedlemskap. Resultaten diskuteras i ljuset av den sociala identitetsteorin.}},
  author       = {{Strömberg, Filippa and Landén, Linus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Normaktivering och ingruppsfavoritism. Lojalitet och rättvisenormers inverkan på kvinnors bedömning av kvinnor. Påverkan av gruppmedlemskap på ingruppsfavoritism i en interaktionssituation.}},
  year         = {{2010}},
}