Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Administrativa metoder för att undvika dubbelbeskattning vid internprissättning

Andersson, Therése (2000)
Department of Law
Abstract
Idag genererar multinationella bolag lika mycket skattepliktig inkomst i utlandet som inom den egna jurisdiktionen. Det är därför inte överraskande att internprissättning har blivit en viktig fråga både för företag och skattemyndigheter runt om i världen. Staterna har ett intresse av att se till att företagens beskattningsunderlag stannar inom deras skattejurisdiktion, medan företagen av flera anledningar kan vilja föra över inkomst till närstående företag i andra stater. Ett sätt att få till stånd en sådan inkomstöverföring är att, vid transaktioner med närstående företag, använda ett internpris som inte är uppfyller marknadsmässiga villkor, det vill säga armlängdsprincipen. Om internprissättningen mellan närstående företag inte uppfyller... (More)
Idag genererar multinationella bolag lika mycket skattepliktig inkomst i utlandet som inom den egna jurisdiktionen. Det är därför inte överraskande att internprissättning har blivit en viktig fråga både för företag och skattemyndigheter runt om i världen. Staterna har ett intresse av att se till att företagens beskattningsunderlag stannar inom deras skattejurisdiktion, medan företagen av flera anledningar kan vilja föra över inkomst till närstående företag i andra stater. Ett sätt att få till stånd en sådan inkomstöverföring är att, vid transaktioner med närstående företag, använda ett internpris som inte är uppfyller marknadsmässiga villkor, det vill säga armlängdsprincipen. Om internprissättningen mellan närstående företag inte uppfyller armlängdsprincipen, kan skattemyndigheten korrigera inkomsten för det överförande företaget. Detta följer av korrigeringsregeln i 43 § 1 mom. KL och av internprissättningsregeln i ett eventuellt dubbelbeskattningsavtal. Vid en sådan inkomstkorrigering finns en risk att företagen drabbas av ekonomisk dubbelbeskattning, om motsvarande justering inte sker av det mottagande företagets inkomst. I de flesta stater finns administrativa tillvägagångssätt för att undvika eller lindra en sådan dubbelbeskattning. De metoder som skall tas upp i detta arbete är kompenserande rättelse, ömsesidiga överenskommelser, skiljemannaförfarandet, safe harbours och advance pricing arrangements (APA). Under senare år har utvecklingen på detta område skett otroligt snabbt. Skiljemannaförfarandet har alldeles nyligen införts i Sverige. Regler om safe harbours och APA finns ännu inte i Sverige, men svenska företag bör ändå känna till dem. Det är nämligen inte ovanligt att de genomför transaktioner med företag i stater där sådana metoder finns. Fortfarande finns emellertid brister i de olika förfaranden. För att komma till rätta med dessa brister är det viktigt att staterna fortsätter att samarbeta och utveckla hanteringen av internprissättningstvister. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Therése
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1555802
date added to LUP
2010-03-08 15:55:18
date last changed
2010-03-08 15:55:18
@misc{1555802,
  abstract     = {{Idag genererar multinationella bolag lika mycket skattepliktig inkomst i utlandet som inom den egna jurisdiktionen. Det är därför inte överraskande att internprissättning har blivit en viktig fråga både för företag och skattemyndigheter runt om i världen. Staterna har ett intresse av att se till att företagens beskattningsunderlag stannar inom deras skattejurisdiktion, medan företagen av flera anledningar kan vilja föra över inkomst till närstående företag i andra stater. Ett sätt att få till stånd en sådan inkomstöverföring är att, vid transaktioner med närstående företag, använda ett internpris som inte är uppfyller marknadsmässiga villkor, det vill säga armlängdsprincipen. Om internprissättningen mellan närstående företag inte uppfyller armlängdsprincipen, kan skattemyndigheten korrigera inkomsten för det överförande företaget. Detta följer av korrigeringsregeln i 43 § 1 mom. KL och av internprissättningsregeln i ett eventuellt dubbelbeskattningsavtal. Vid en sådan inkomstkorrigering finns en risk att företagen drabbas av ekonomisk dubbelbeskattning, om motsvarande justering inte sker av det mottagande företagets inkomst. I de flesta stater finns administrativa tillvägagångssätt för att undvika eller lindra en sådan dubbelbeskattning. De metoder som skall tas upp i detta arbete är kompenserande rättelse, ömsesidiga överenskommelser, skiljemannaförfarandet, safe harbours och advance pricing arrangements (APA). Under senare år har utvecklingen på detta område skett otroligt snabbt. Skiljemannaförfarandet har alldeles nyligen införts i Sverige. Regler om safe harbours och APA finns ännu inte i Sverige, men svenska företag bör ändå känna till dem. Det är nämligen inte ovanligt att de genomför transaktioner med företag i stater där sådana metoder finns. Fortfarande finns emellertid brister i de olika förfaranden. För att komma till rätta med dessa brister är det viktigt att staterna fortsätter att samarbeta och utveckla hanteringen av internprissättningstvister.}},
  author       = {{Andersson, Therése}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Administrativa metoder för att undvika dubbelbeskattning vid internprissättning}},
  year         = {{2000}},
}