Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skatt och avgift - gränsdragning i teori och praktik

Björk, Andreas (2007)
Department of Law
Abstract
Gränsdragningen mellan skatt och avgift är relativt klar i teorin men ändå finns ett flertal pålagor vars benämning kan diskuteras. Titeln till en artikel av Yvonne Svenström uttrycker problematiken väl - En skatt är en skatt är en socialavgift? Gränsen är allt annat än klar och det verkar inte finnas något intresse av att utreda och klargöra vad som krävs för att en pålaga ska få benämnas avgift. En avgift erläggs i utbyte mot en motprestation medan en skatt inte har detta krav. Avgiftens storlek måste dessutom stå i proportion till statens utgifter för motprestationen. I praktiken är det inte alltid så. Trängselskatten är en skatt eftersom det inte utgår en motprestation för den erlagda pålagan. Vägnätet är redan finansierat via andra... (More)
Gränsdragningen mellan skatt och avgift är relativt klar i teorin men ändå finns ett flertal pålagor vars benämning kan diskuteras. Titeln till en artikel av Yvonne Svenström uttrycker problematiken väl - En skatt är en skatt är en socialavgift? Gränsen är allt annat än klar och det verkar inte finnas något intresse av att utreda och klargöra vad som krävs för att en pålaga ska få benämnas avgift. En avgift erläggs i utbyte mot en motprestation medan en skatt inte har detta krav. Avgiftens storlek måste dessutom stå i proportion till statens utgifter för motprestationen. I praktiken är det inte alltid så. Trängselskatten är en skatt eftersom det inte utgår en motprestation för den erlagda pålagan. Vägnätet är redan finansierat via andra skatter och därmed har pålagan ett styrande syfte. Är syftet att styra snarare än att finansiera är detta något som tyder på att det rör sig om en skatt och inte en avgift. Socialavgifterna var en gång i tiden avgifter med differentierade taxor. Numera är sambandet mellan erlagd pålaga och förmåner väldigt svagt och dess klassificering som avgift är diskutabel. Begreppen behöver klargöras och en tydlig gräns måste arbetas fram med klara kriterier för respektive begrepp. Begreppen har ingen rättslig betydelse så länge den aktuella pålagan har beslutats enligt RF: s normgivningsregler. Oklarheten kring begreppen har snarare en moralisk betydelse då skatter och avgifter är betungande ingrepp i den enskildes ekonomi och denne ska veta vad det är han eller hon betalar för. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björk, Andreas
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt, Statsrätt
language
Swedish
id
1556302
date added to LUP
2010-03-08 15:55:19
date last changed
2010-03-08 15:55:19
@misc{1556302,
  abstract     = {{Gränsdragningen mellan skatt och avgift är relativt klar i teorin men ändå finns ett flertal pålagor vars benämning kan diskuteras. Titeln till en artikel av Yvonne Svenström uttrycker problematiken väl - En skatt är en skatt är en socialavgift? Gränsen är allt annat än klar och det verkar inte finnas något intresse av att utreda och klargöra vad som krävs för att en pålaga ska få benämnas avgift. En avgift erläggs i utbyte mot en motprestation medan en skatt inte har detta krav. Avgiftens storlek måste dessutom stå i proportion till statens utgifter för motprestationen. I praktiken är det inte alltid så. Trängselskatten är en skatt eftersom det inte utgår en motprestation för den erlagda pålagan. Vägnätet är redan finansierat via andra skatter och därmed har pålagan ett styrande syfte. Är syftet att styra snarare än att finansiera är detta något som tyder på att det rör sig om en skatt och inte en avgift. Socialavgifterna var en gång i tiden avgifter med differentierade taxor. Numera är sambandet mellan erlagd pålaga och förmåner väldigt svagt och dess klassificering som avgift är diskutabel. Begreppen behöver klargöras och en tydlig gräns måste arbetas fram med klara kriterier för respektive begrepp. Begreppen har ingen rättslig betydelse så länge den aktuella pålagan har beslutats enligt RF: s normgivningsregler. Oklarheten kring begreppen har snarare en moralisk betydelse då skatter och avgifter är betungande ingrepp i den enskildes ekonomi och denne ska veta vad det är han eller hon betalar för.}},
  author       = {{Björk, Andreas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skatt och avgift - gränsdragning i teori och praktik}},
  year         = {{2007}},
}