Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Om korrigering av felprissättningar vid transaktioner mellan ett bolag och dess filial.

Björnsson, Pia (2003)
Department of Law
Abstract
Om prissättning på transaktioner mellan multinationella företag i intressegemenskap avviker från marknadsvärdet, så att inkomsten för företaget i det ena landet minskar, skall enligt internationella principer inkomsten i det landet korrigeras vid beräkning av det skattemässiga resultatet. I Sverige används den av OECD förordade armlängdsprincipen, där varje enskild transaktion jämförs med en hypotetisk transaktion till en utomstående. Ett uttryckligt stadgande om korrigering enligt denna princip återfinns i den s k korrigeringsregeln (IL 14:19). Internationella inkomstöverföringar genom felprissättning kan emellertid även förekomma inom ett rättssubjekt om företaget bedriver verksamhet i mer än ett land. Uppsatsen tar sikte på att... (More)
Om prissättning på transaktioner mellan multinationella företag i intressegemenskap avviker från marknadsvärdet, så att inkomsten för företaget i det ena landet minskar, skall enligt internationella principer inkomsten i det landet korrigeras vid beräkning av det skattemässiga resultatet. I Sverige används den av OECD förordade armlängdsprincipen, där varje enskild transaktion jämförs med en hypotetisk transaktion till en utomstående. Ett uttryckligt stadgande om korrigering enligt denna princip återfinns i den s k korrigeringsregeln (IL 14:19). Internationella inkomstöverföringar genom felprissättning kan emellertid även förekomma inom ett rättssubjekt om företaget bedriver verksamhet i mer än ett land. Uppsatsen tar sikte på att fastställa hur man med svensk intern rätt kan korrigera en prissättning på en transaktion från ett fast driftställe i Sverige till dess utländska bolag&semic möjligheterna att tillämpa korrigeringsregeln utreds liksom resultatet av att istället korrigera prissättningen genom att lägga transaktionens verkliga innebörd till grund för taxeringen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björnsson, Pia
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1556335
date added to LUP
2010-03-08 15:55:19
date last changed
2010-03-08 15:55:19
@misc{1556335,
  abstract     = {{Om prissättning på transaktioner mellan multinationella företag i intressegemenskap avviker från marknadsvärdet, så att inkomsten för företaget i det ena landet minskar, skall enligt internationella principer inkomsten i det landet korrigeras vid beräkning av det skattemässiga resultatet. I Sverige används den av OECD förordade armlängdsprincipen, där varje enskild transaktion jämförs med en hypotetisk transaktion till en utomstående. Ett uttryckligt stadgande om korrigering enligt denna princip återfinns i den s k korrigeringsregeln (IL 14:19). Internationella inkomstöverföringar genom felprissättning kan emellertid även förekomma inom ett rättssubjekt om företaget bedriver verksamhet i mer än ett land. Uppsatsen tar sikte på att fastställa hur man med svensk intern rätt kan korrigera en prissättning på en transaktion från ett fast driftställe i Sverige till dess utländska bolag&semic möjligheterna att tillämpa korrigeringsregeln utreds liksom resultatet av att istället korrigera prissättningen genom att lägga transaktionens verkliga innebörd till grund för taxeringen.}},
  author       = {{Björnsson, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Om korrigering av felprissättningar vid transaktioner mellan ett bolag och dess filial.}},
  year         = {{2003}},
}