Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Straffrätten i en europarättslig diskurs

Bodin Löfgren, Teodor (2006)
Department of Law
Abstract
I uppsatsen ges en översikt över straffrättens utveckling och ställning i EU. Med utgångspunkt i ett av EG-domstolen nyligen avgjort mål med kommissionen och rådet som parter görs sedan en diskursanalys av vilken innebörd begreppet straffrätt ges och vilka egenskaper det tillskrivs i en europarättslig diskurs. Resultatet av analysen är att bilden av straffrätten som sanktion i EU har genomgått en förändring från att ha varit ett föremål intimt förknippat med medlemsstaternas suveränitet där samarbetet har försiggått på ett mellanstatligt plan under den tredje pelaren till att bli ett redskap för att genomföra gemenskapens policy. Ytterligare en effekt av den förändrade diskursen är att straffrätten i EU nu framträder som en sanktion som... (More)
I uppsatsen ges en översikt över straffrättens utveckling och ställning i EU. Med utgångspunkt i ett av EG-domstolen nyligen avgjort mål med kommissionen och rådet som parter görs sedan en diskursanalys av vilken innebörd begreppet straffrätt ges och vilka egenskaper det tillskrivs i en europarättslig diskurs. Resultatet av analysen är att bilden av straffrätten som sanktion i EU har genomgått en förändring från att ha varit ett föremål intimt förknippat med medlemsstaternas suveränitet där samarbetet har försiggått på ett mellanstatligt plan under den tredje pelaren till att bli ett redskap för att genomföra gemenskapens policy. Ytterligare en effekt av den förändrade diskursen är att straffrätten i EU nu framträder som en sanktion som starkt förknippas med effektivitet och ses som en nödvändig åtgärd för att få till stånd en hög efterlevnad av gemenskapsrätten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bodin Löfgren, Teodor
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
EG-rätt, Rättssociologi, Straffrätt
language
Swedish
id
1556381
date added to LUP
2010-03-08 15:55:19
date last changed
2010-03-08 15:55:19
@misc{1556381,
  abstract     = {{I uppsatsen ges en översikt över straffrättens utveckling och ställning i EU. Med utgångspunkt i ett av EG-domstolen nyligen avgjort mål med kommissionen och rådet som parter görs sedan en diskursanalys av vilken innebörd begreppet straffrätt ges och vilka egenskaper det tillskrivs i en europarättslig diskurs. Resultatet av analysen är att bilden av straffrätten som sanktion i EU har genomgått en förändring från att ha varit ett föremål intimt förknippat med medlemsstaternas suveränitet där samarbetet har försiggått på ett mellanstatligt plan under den tredje pelaren till att bli ett redskap för att genomföra gemenskapens policy. Ytterligare en effekt av den förändrade diskursen är att straffrätten i EU nu framträder som en sanktion som starkt förknippas med effektivitet och ses som en nödvändig åtgärd för att få till stånd en hög efterlevnad av gemenskapsrätten.}},
  author       = {{Bodin Löfgren, Teodor}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Straffrätten i en europarättslig diskurs}},
  year         = {{2006}},
}