Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Umgänge i den sociala barnavården

Eriksson, Åsa (2005)
Department of Law
Abstract
Förevarande examensarbete behandlar problematiken med det oklara begreppet umgänge i den sociala barnavården. Definitionen av umgänge förutsätts ofta vara självklar, och då med en hänvisning till den privaträttsliga regleringen i FB. Detta kan skapa problem då SoL och LVU är skyddslagar som ska skydda barns och ungas särskilda behov av trygghet och omsorg. För att utreda begreppet umgänge är frågeställningarna&semic hur definieras/konstrueras umgänge semantiskt, i lagstiftningen och i rättstillämpningen. Arbetet utförs genom studerande av de gängse rättskällorna och genom en empirisk undersökning av 131 domar från kammarrätterna som avgjorts under åren 2001, 2002 och 2003 och som rör umgänge. Den semantiska definitionen av umgänge i... (More)
Förevarande examensarbete behandlar problematiken med det oklara begreppet umgänge i den sociala barnavården. Definitionen av umgänge förutsätts ofta vara självklar, och då med en hänvisning till den privaträttsliga regleringen i FB. Detta kan skapa problem då SoL och LVU är skyddslagar som ska skydda barns och ungas särskilda behov av trygghet och omsorg. För att utreda begreppet umgänge är frågeställningarna&semic hur definieras/konstrueras umgänge semantiskt, i lagstiftningen och i rättstillämpningen. Arbetet utförs genom studerande av de gängse rättskällorna och genom en empirisk undersökning av 131 domar från kammarrätterna som avgjorts under åren 2001, 2002 och 2003 och som rör umgänge. Den semantiska definitionen av umgänge i vanliga uppslagsverk är att umgås, att (regelbundet) vara tillsammans som vänner eller besöka varandra som gäster med synonymerna samvaro och sällskap. Definitionen av umgänge i juridiska uppslagsverk är i den mån begreppet är omnämnt den rätt barnet har att få umgås med en förälder det inte bor tillsammans med. Alla hänvisningar som finns relaterar till bestämmelser i FB vilket ter sig något märkligt. Umgänge mellan barn och föräldrar där barnet är placerat utanför det egna hemmet kan ej likställas med umgänge för barn som lever åtskilda från en förälder på grund av separation mellan föräldrarna. Detta poängteras i Socialstyrelsens allmänna råd för tillämpningen av LVU. Barn som är placerade utanför det egna hemmet har extra behov av skydd och trygghet. I lagstiftningen för den sociala barnavården finns ej någon uttrycklig definition av begreppet umgänge. Historiskt sett härstammar begreppet från bestämmelser i dåvarande privaträttsliga lagar och det är ofta den betydelsen umgänge får även idag. Dock finns i lagstiftningen uttryckliga bestämmelser om hur umgänge får begränsas, för att säkerställa vården. Det konstateras att definitionen av umgänge är negativt bestämd, det vill säga utifrån de begränsningar som finns tillgängliga. Begränsningarna är i sin tur beroende av barnets behov av umgänge, till viss del barnets vilja, val av placeringsform och den umgängesform som är för handen. Undersökningen av kammarrättsdomarna visar att umgänge oftast konstrueras som fysiskt umgänge. Umgänge kan också omfatta brev- och telefonkontakt. Det beslutade umgänget präglas av flexibilitet där olika lösningar anpassas efter det enskilda fallet. Detta stämmer väl överens med barnets bästa och även med principen om flexibilitet. Umgänge i rättstillämpningen är i enlighet med den gällande lagstiftningen. Dock saknas ett tydliggörande av begreppet umgänge i den sociala barnavården, inte minst en uttrycklig semantisk definition. Begreppet med dess innebörd är så pass viktig i ett rättssamhälle att det inte får finnas tveksamheter om vad det innefattar och hur det ska tillämpas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Åsa
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Familjerätt, Socialrätt
language
Swedish
id
1557328
date added to LUP
2010-03-08 15:55:20
date last changed
2010-03-08 15:55:20
@misc{1557328,
  abstract     = {{Förevarande examensarbete behandlar problematiken med det oklara begreppet umgänge i den sociala barnavården. Definitionen av umgänge förutsätts ofta vara självklar, och då med en hänvisning till den privaträttsliga regleringen i FB. Detta kan skapa problem då SoL och LVU är skyddslagar som ska skydda barns och ungas särskilda behov av trygghet och omsorg. För att utreda begreppet umgänge är frågeställningarna&semic hur definieras/konstrueras umgänge semantiskt, i lagstiftningen och i rättstillämpningen. Arbetet utförs genom studerande av de gängse rättskällorna och genom en empirisk undersökning av 131 domar från kammarrätterna som avgjorts under åren 2001, 2002 och 2003 och som rör umgänge. Den semantiska definitionen av umgänge i vanliga uppslagsverk är att umgås, att (regelbundet) vara tillsammans som vänner eller besöka varandra som gäster med synonymerna samvaro och sällskap. Definitionen av umgänge i juridiska uppslagsverk är i den mån begreppet är omnämnt den rätt barnet har att få umgås med en förälder det inte bor tillsammans med. Alla hänvisningar som finns relaterar till bestämmelser i FB vilket ter sig något märkligt. Umgänge mellan barn och föräldrar där barnet är placerat utanför det egna hemmet kan ej likställas med umgänge för barn som lever åtskilda från en förälder på grund av separation mellan föräldrarna. Detta poängteras i Socialstyrelsens allmänna råd för tillämpningen av LVU. Barn som är placerade utanför det egna hemmet har extra behov av skydd och trygghet. I lagstiftningen för den sociala barnavården finns ej någon uttrycklig definition av begreppet umgänge. Historiskt sett härstammar begreppet från bestämmelser i dåvarande privaträttsliga lagar och det är ofta den betydelsen umgänge får även idag. Dock finns i lagstiftningen uttryckliga bestämmelser om hur umgänge får begränsas, för att säkerställa vården. Det konstateras att definitionen av umgänge är negativt bestämd, det vill säga utifrån de begränsningar som finns tillgängliga. Begränsningarna är i sin tur beroende av barnets behov av umgänge, till viss del barnets vilja, val av placeringsform och den umgängesform som är för handen. Undersökningen av kammarrättsdomarna visar att umgänge oftast konstrueras som fysiskt umgänge. Umgänge kan också omfatta brev- och telefonkontakt. Det beslutade umgänget präglas av flexibilitet där olika lösningar anpassas efter det enskilda fallet. Detta stämmer väl överens med barnets bästa och även med principen om flexibilitet. Umgänge i rättstillämpningen är i enlighet med den gällande lagstiftningen. Dock saknas ett tydliggörande av begreppet umgänge i den sociala barnavården, inte minst en uttrycklig semantisk definition. Begreppet med dess innebörd är så pass viktig i ett rättssamhälle att det inte får finnas tveksamheter om vad det innefattar och hur det ska tillämpas.}},
  author       = {{Eriksson, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Umgänge i den sociala barnavården}},
  year         = {{2005}},
}